Ugrás a tartalomra

17 ezer fölött a halottak száma, szerb származású áldozat is van

2023.02.09
13:31
Forrás
Szerbiai RTV, 24.hu, napi.hu
A legújabb információk szerint már több mint 17 ezerre nőtt a török-szír földrengés áldozatainak száma. Az áldozatok között van egy szerb származású kisfiú is – tájékoztatták a Tanjugot török források.

A nyolcéves gyermek édesapja szerb, az édesanyja török állampolgár.

Recep Tayyip Erdogan török elnök is ellátogatott a helyszínre, és elmondta, hogy az áldozatok száma az országban legalább 14.014, a sérülteké pedig több mint 63.000.

Szíria, ahol eddig 3.162 személy vesztette életét a katasztrófa következtében, most kért először segítséget az Európai Uniótól.

Becslések szerint mintegy tízezer ember lehet még mindig a romok között.

Közben az első ENSZ-segélyszállítmány megérkezett Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül. Folytatódik a túlélők keresése, eddig 65 országból küldtek mentőalakulatokat. A magyarországi mentőcsapatok mostanáig 27 túlélőt mentettek ki, és több tíz holttestet találtak a törökországi Hatay tartomány különböző pontjain.

Az anyagi kár szinte felmérhetetlen, több település teljesen romokban hever, köztük Antakya, az ókori Antiochia is.

Három nappal a katasztrófa után a térségben még folyamatosan kutatnak túlélők és holttestek után a délkelet-törökországi és észak-szíriai térségben, de a munkát nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra súlyos károsodása miatt. A török katasztrófavédelmi szervek munkáját számos külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán a térségbe látogatott ugyanis az ország hatóságait bírálatok is érték, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni.

földrengés
Törökország
szerb
Szíria
természeti katasztrófa

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.