Ugrás a tartalomra

Százezer látogatót várnak a mohácsi busójárásra

2023.02.17
16:04
2023.11.02
08:52
Forrás
Pannon TV, Pécs
6 nap, 6 helyszín, több mint 140 ingyenes program - így néz ki számokban az idei mohácsi busójárás. A téltemető népszokás február 16-án kezdődött. A szervezők mintegy 100 ezer látogatóra számítanak.

Felvonulás, gyermekprogramok, maszkfaragás és még számos programelem közül válogathatnak az érdeklődők.

A mohácsi óvodások műsorával vette kezdetét az idei busójárás. Már a a téltemető népszokás első napján is sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Ezúttal is hat napon át várják az érdeklődőket a szervezők hat helyszínen, több mint 140 ingyenes programmal.

Bősz Gábor, szervező: „70 busó csoportnak 2200 tagja öltözik idén, úgyhogy egy igazán színes felvonulást láthatnak majd vasárnap és kedden az érdeklődők, akik eljönnek, de nem csak ezen a két napon, hanem a hat nap minden napján vannak különböző programok. Idén nagy hangsúlyt fektettünk a gyermekelőadásokra is, így a mohácsi Kossuth Teátrum Művelődési Házban, a Deák téren különböző gyermekelőadások lesznek szombat és vasárnap, valamint kézműves sarok, álarckészítés, arcfestés is várja a gyermekeket, legkisebbeket, valamint körhinta is ki van rakva, illetve az óriáskerék is ott található a művelődési ház előtt."

Emellett újdonság, hogy hétfő kivételével minden este 19 órától a mohácsi piactéren fedett helyszínen táncház várja a látogatókat. A hajnalig tartó mulatság keretén belül tamburazenekarok szolgáltatják majd a talpalávalót. A megnyitó ünnepségen elhangzott, hogy a busójárás immár 16 éve az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján szerepel.

Pávkovics Gábor, polgármester, Mohács: „Azt gondolom, hogy méltók leszünk ismét a 2009-ben elért és megszerzett UNESCO örökségi díjhoz, és ezt a hagyományt a továbbiakban is örökíteni fogjuk. Hetven busó csoportunk van most már, és számomra is nagyon fontos az, hogy egyre több fiatal vesz részt a felvonuláson, egyre több fiatal vesz részt a mohácsi farsangon és öregbíti, és viszi a világhírünket mindenfelé."

Minden évben egyre többen látogatnak el a téltemető hagyomány programjaira. Az időjárás-előrejelzés szerint kellemes tavaszi idő várható a hétvégére, így rengeteg érdeklődőre számítanak a szervezők. Várhatóan mintegy 100 ezren vesznek részt a hatnapos farsangi programsorozaton.

Mohács
busójárás

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.