Ugrás a tartalomra

Enyhít az EU, hogy könnyebben jusson el a segítség Szíriába

2023.02.24
07:59
2023.02.24
08:05
Forrás
MTI
Módosítja az Európai Tanács a Szíriára vonatkozó uniós szankciókat a segítségnyújtás gyorsabb eljuttatásának megkönnyítése céljából.

A csütörtöki brüsszeli közlemény szerint a módosítás révén a humanitárius szervezeteknek nem kell előzetes engedélyt kérniük a tagállamok illetékes nemzeti hatóságaitól a segélyként szolgáló átutalásokhoz, illetve humanitárius célú szolgáltatások nyújtásához a szankciós jegyzékben szereplő személyeknek és szervezeteknek. Az EU 2011-ben vezetett be szankciókat Szíria ellen, amikor a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim erőszakosan lépett fel a lakosság ellen.

A Tanács felhívta a figyelmet, hogy a szíriai konfliktus továbbra is szenvedést és bizonytalanságot okoz az ott élők számára, és ezt a helyzetet a február eleji földrengés tovább súlyosbította. A testület rámutatott, hogy 2011 óta az uniós tagállamok összesen 27,4 milliárd eurót fordítottak a szíriai konfliktusban érintettek támogatásra. A földrengés óta pedig a tagországok már 5,5 millió eurót biztosítottak a legsürgetőbb szükségletek kielégítésére az érintett területeken.

Szíria
EU
segítség

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.