Ugrás a tartalomra

Mit hoz a gumigyár Nagybecskereknek?

2023.02.28
20:19
Forrás
Pannon RTV
Az alapkőletétel óta – ami 2019 márciusában volt - Nagybecskereken vita tárgya, hogy mit hoz majd az „évszázad” zöldmezős beruházásaként beharangozott kínai gumiabroncs-gyár.

A nagybecskerekiek a környezetszennyezéstől félnek, az önkormányzatban viszont a munkahelyek fontosságát hangoztatják.

A környezetvédők tiltakozása és az építkezésen dolgozók életfeltételei körüli viták ellenére hangyaszorgalommal folyik az építkezés a csaknem egymilliárd dolláros beruházáson. A próbaüzemeltetés ez év első felében kezdődik, 2025-től pedig már teljes kapacitással dolgoznak. Évente 13 millió autógumit szállítanak majd a Belgrád és Újvidék irányába építendő autóutakon.

A nagybecskerekiek azonban aggódnak. A gumigyártásnál nagy a környezetszennyezés kockázata, a kínaiak viszont nem az ökológiába való befektetéseikről ismertek. A gyárhoz a legközelebb eső lakónegyed a Muzslyai Part. Az utolsó utcától alig pár száz méterre tornyosul a létesítmény. Torma Nándor harminc éve méhészkedik és a 150 kaptáros méhese a leendő gumiabroncs-gyár közvetlen közelében van. Nem csoda, hogy félti a gazdaságát.

Aleksandar Vučić államelnök a múlt héten a gyár tavaszra tervezett üzembe helyezéséről tárgyalt a Linglong társaság képviselőivel. A gyár megnyitásának a bejelentése után egyre több kínait látni Nagybecskereken. Feltételezések szerint a kapacitás beüzemeltetése elsősorban az ő feladatuk lesz.

Nagybecskerek
Linglong
gyár
gumigyár

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.