Ugrás a tartalomra

Szavalóverseny a Mozdulj! Petőfi! programsorozatban

2023.03.04
12:55
2023.11.18
14:03
Forrás
Pannon RTV
Több mint kétszázan jelentkeztek a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében megrendezett szavalóverseny elődöntőjére.

A zsűri hat kategóriában értékelte a szavalókat, akik között általános- és középiskolások, valamint felnőttek is voltak. Az eseményt a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével és az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központtal közösen szervezte.

Az elődöntőre szabadon választott verssel készültek a szavalóverseny résztvevői. Bartusz Áron és Bánszki Zsanett harmadik osztályos tanulók. Már nem először vettek részt ilyen megmérettetésen.

Bartusz Áron:

- Milyen verset mondtál?
- Mentovics Éva: Hova tűnt az ellenőrző? című versét.
- Mióta szavalsz?
- Nem tudom, hogy pontosan mióta, de régóta szavalok.
- Miért szereted?
- Szeretem, mert érdekes.


Bánszki Zsanett:
- Milyen verset szavaltál?
- Nemes Nagy Ágnestől a Nyári rajz című verset.
- Miért pont ezt választottad? Te választottad?
- Igen, én, mert ezt már egyszer mondtam, és akkor nagyon tetszett.

A zsűritagok a szép beszédet, az érthetőséget, a versválasztást és az előadásmódot is értékelték. Lőrinc Tímea színész, a zsűri egyik tagja elmondta, a szavalóversenyek arra is jó alkalmat adnak, hogy megfigyeljék a versmondók fejlődését.

Lőrinc Tímea, zsűritag:
Én nagyon örülök, mert sokszor észreveszem, hogy ugyanazokkal az arcokkal találkozom, és mégis más-más költeményt hoznak, és más-más új arcokat mutatnak magukból. Örülök, hogy látom a gyerekeket, hogy hogy haladnak, egyik évről a másikra mennyit tudnak fejlődni.

A zsűritagok a vajdasági magyar színházi élet szereplői közül kerültek ki. Lőrinc Tímea mellett értékelt még Hajdú Sára és Ozsvár Róbert színészek, valamint Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, Mezei Kinga, a Zentai Magyar Kamaraszínház művészeti vezetője és Góli Kornélia dramaturg is. Ők döntenek a versenyzők sorsáról a döntőben is.

Lukács Lilla, szervező, VM4K:
Hat kategóriába osztottuk szét a versenyzőket. Egészen az általános iskola első, második osztályosaitól kezdve a felnőtt kategóriáig mindenféle korosztály megméretteti magát ezen az elődöntőn. Kategóriánként pedig tíz szavaló fog továbbjutni a jövő szombati döntőre.

A verseny döntőjét, ahol már Petőfi Sándor verset kell elszavalni, egy hét múlva, március 11-én rendezik meg az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.

szavalóverseny
VM4K
vers
Petőfi Sándor
Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Mozdulj! Petőfi!
Mozdulj! Petőfi! Szavalóverseny

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.