Ugrás a tartalomra

Kezdődnek a tavaszi munkálatok a kertekben

2023.03.06
12:38
2023.03.06
17:49
Forrás
Pannon RTV
A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkálatok. Vannak teendők, amelyeket minél hamarabb el kell végezni, de fontos az előre való tervezés is, mint például a zöldségeskertben.

Márciussal a szép idő és a kerti munkálatok is kezdetét veszik. Ilyenkor fontos a balkonnövények, cserepes növények átültetése, ha pedig nincs erre szükség, akkor pár centi friss földet helyezzünk rá.

Randovics Lejla, kertész, Oromhegyes: „Ha már azt a növényt egy bizonyos helyről szeretnénk egy másik helyre átültetni, azt addig kell, amíg lássuk, hogy nyugalmi állapotban van, de ha már duzzadnak a rügyek, az már nagyon utolsó pillanat, mert akkor már kritikus.”  

A kerti munkák természetesen nemcsak a virágoskertben veszik kezdetüket, hanem a kerti veteményesekben is. Ebben az esetben fontos a talaj hőmérséklete. Ha lazább, homokosabb a talajösszetétel már elért egy kerti veteményezésre alkalmas hőfokot, viszont egy nedvesebb, agyagosabb talaj nem tudja biztosítani a megfelelő feltételeket egy adott magnak, növénynek, valamint a betegségek hamarabb megjelennek. Viszont vannak olyan zöldségek, amelyeket már el lehet ültetni.

Kőrösi Sóti Beáta, szaktanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „Az a növény, ami 13 fokos optimumot igényel, mint egy retek vagy torma és a káposztafélék, azzal nyugodtan variálhatunk a kertben. 16 fokot igényel átlagban egy salátaféle vagy petrezselyem, sárgarépa, és ezeket a növényeket ilyenkor már ki szoktuk vetni.”

Ha szeretnénk, hogy gyorsan nőjön és szép legyen a növény, akkor nem árt egy előcsíráztatást elvégezni, és aztán a szabadba palántálni. Ha a földnek és a magnak biztosítani szeretnénk a megfelelő hőmérsékletet, talajtakarót is alkalmazhatunk.

tavasz
kertész
Oromhegyes
Randovics Lejla
Magyarkanizsa
Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.