Ugrás a tartalomra

Jelentős mértékben növelik az erdős területeket Magyarországon

2023.03.08
12:46
Forrás
greendex.hu
Az előző uniós támogatási ciklusban közel 128 milliárd forintot költhettek el a pályázók erdőtelepítésre, és csaknem kétmilliárdot ipari fa ültetésére - közölte a magyar Agrárminisztérium.

Ebből az összegből pedig mintegy 23,5 ezer hektárnyi faállománnyal gyarapították a magyarországi erdőket. Nagy mértékben fejleszthették zöldfelületeiket a falvak is. Az Agrárminisztérium Településfásítási Programja révén, vagyis az ország legnagyobb fásítási programjának három szakaszában eddig 1800 tízezernél kisebb lélekszámú település igényelt 46 ezer fát, hogy elültesse őket.

Magyarország egyébként sem áll rosszul Európában ebből a szempontból, hiszen a területünk 22 százalékát erdő borítja, és ezzel az arányszámokat tekintve sok uniós tagállamot megelőzünk. Az elmúlt évszázadban Magyarország megduplázta erdőterületét. A rendszerváltozás óta pedig 200 ezer hektár új erdő létesült hazánkban.

A kabinet az uniós támogatások segítségével most tovább javíthat ezen a helyzeten, hiszen a tervek szerint 50 ezer hektárnyi új erdő telepítéséhez, létrehozásához nyújt támogatást. Erre meg is kapta az esélyt, hiszen az előző támogatási ciklushoz képest háromszor annyi, összesen 310 milliárd forintnyi uniós pályázati forrást költhet el a magyarországi erdőkre 2027-ig. Ezzel elérhetővé válik az a cél, hogy a hazai erdők aránya 22 százalékról 27 százalékra nőjön 2030-ig.

erdő
Magyarország
támogatás

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.