Ugrás a tartalomra

Harmadszorra is Hszi Csin-ping lett Kína elnöke

2023.03.10
17:51
2023.03.10
17:59
Forrás
MTI, RTS, hirado.hu
Ezzel rekordot döntött, és Mao Ce-tung óta az ország leghatalmasabb vezetőjévé vált. A szerb elnök is gratulált.

A kínai parlament, vagyis az Országos Népi Kongresszus (NPC) közel 3000 képviselője egyhangúlag megszavazta, hogy ismét Hszi Csin-ping legyen a kínai elnök, írja a Reuters.

Aleksandar Vučić szerb elnök gratulált a Kínai Népköztársaság elnökének. Üzenetében elmondta, hogy ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Hszi Csin-ping hozzájárult a Kínai Népköztársaság szerepének, hírnevének és jelentős pozíciójának megerősítéséhez, illetve bizonyította a kínai nép iránti elkötelezettségét. A szerb elnök szerint a Kínai Népköztársaság a jövőben is minden téren sikeres lesz Hszi Csin-ping vezetése alatt.

Az újraválasztott elnök szerint a cél az, hogy Peking előnyre tegyen szert a nemzetközi versenyben, miközben elmondása szerint Kínára egyre nagyobb nyomás nehezedik az Egyesült Államok részéről. A kínai Országos Népi Gyűlés éves ülésén Hszi a hét elején arról beszélt, hogy Kína szemszögéből nézve az Egyesült Államok és a Nyugat arra törekszik, hogy akadályozza a világ második legnagyobb gazdasági hatalmának felemelkedését.

Hszi Csin-ping
Kína

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.