Ugrás a tartalomra

A kiút keresése

2023.03.11
16:56
2023.03.11
19:36
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt Budapesten Sz. Varga Ágnes, azaz Kabó, Munkácsy-díjas festőművész emlékkiállítása. A szentendrei születésű művésznő élete során többször is együttműködött szerb művészekkel, valamint a helyi szerb művésztelepnek is aktív tagja volt.

A művésznő fia által szervezett emlékkiállítás a Kör, azaz a Krug Művészeti Térben került megrendezésre. A tárlatot Novotny Tihamér művészeti író nyitotta meg.

„Én többször nyitottam meg Kabónak a kiállítását, többször írtam róla. Tulajdonképpen a 80’-as évek eleje óta ismerem őt. Szorosabban inkább a 2000’-es évek második felétől, aztán pedig az érdi művésztelepen, ami 2009-től létezik mai napig. Tehát rendszeresen találkoztunk, minden nyáron ott dolgozott, ott volt és tulajdonképpen ott bontakozott ki ez a stílus is, amit ő kialakított, bár ez több mint stílus, ez egyszerűen maga Kabó. Ezek ilyen meditációs képek, az én szememben. Kialakított egy ilyen geometriát, ami a sötét-világos ellentétére épül és a fényjelenségekkel foglalkozik a fény és az árnyék ellentétére épülve. Egy ilyen kiútkeresésnek érzem ezt. Tehát ő úgy érezte valószínűleg, hogy egy labirintusban közlekedik, amiből elvágyott, nem érezte magát valószínűleg jól ebben a közegben.”

A kiállítás május tizedikéig látható a Kör, azaz a Krug Művészeti Térben Budapesten.

kiállítás
Novotny Tihamér
művészet
Sz. Varga Ágnes
tárlat
Budapest

Most

13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.