Ugrás a tartalomra

Koszorúzás a tordai kopjafánál

2023.03.12
09:29
2023.03.12
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi szentmisével és a falu központjában álló kopjafa megkoszorúzásával emlékeztek szombaton az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire a bánáti Tordán.

Az eseményen együtt koszorúzott a három Torda nevet viselő Kárpát-medencei település: a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torontáltorda képviselete.

A március 15-ei megemlékezés szentmisével kezdődött a Nepomuki Szent János plébániatemplomban, amit Masa Tamás tordai plébános celebrált.

„Március 15-e tájékán, most már hagyományosan megrendezésre kerül ez a rendezvény, ami nagyon nagy jelentőséggel bír, úgy az itteni közösség számára, mint a vendégek számára, még két Torda, akik határainkon kívül vannak. Ez az összejövetel, ez a találkozó, az együttlét, ez kifejezi az egységünket, összetartozásunkat. Egy nyelvet beszélünk, egy kultúrához tartozunk, egyek az őseink.”

A szentmise után megkoszorúzták a kopjafát, amelyet a bihartordaiak ajándékaként állítottak fel a Művelődési Otthon előtt.

Papp Edina, Bihartorda, Magyarország: „A kopjafát az egyik önkormányzati dolgozónk készítette. Igen, ez is egy ilyen kötődés. Tehát mikor meglátom, én akkor tudom, hogy ezt ki készítette, akire nagyon büszkék vagyunk. Ő az idén ment nyugdíjba. Negyven évet „húzott le” az önkormányzatnál, tehát negyven év munkássága van. Példaértékű neki is. Nem tudom, hogy Ő látta-e, hogy hova lett ez a kopjafa hozva, de biztos büszke rá, hogy ide került.”

A tordai kopjafánál az erdélyi Aranyostorda küldöttsége is elhelyezte a kegyelet virágát.

Nagyosi-Szabó Csilla, elnök, Testvérvárosi Egyesület, Aranyostorda: „Március 15-ét Aranyostordán is minden évben megünnepeljük. Természetesen az egyházak is, valamint a Jósika Miklós Elméleti Líceum is részt vesz ebben. Számunkra március 15-e az összefogást, az együvé tartozást jelenti, hiszen a szabadságharcosoknak is ez volt az elve: egységben az erő.”

Van mit ünnepelni a torontáltordaiaknak is, hiszen sok falubeli annak idején részt vett a szabadságharcban. A kopjafa pedig arra kötelez, hogy itt minden évben közösen emlékezzen a Szabadságharc hőseire a határon túli és az anyaországi magyarság.

Dobai János, elnök, Torontáltorda HK: „Mindig március közepén tartjuk a Tordai Találkozót. Elsősorban amiatt, mert 2008-ban Bihartorda ajándékozott nekünk egy kopjafát, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. Ez egy alkalom, lehetőség is egyben, kötelezettség is, hogy egyúttal lerójuk hálánkat a szabadságharc hősei előtt.”

A kegyelet virágait Magyarország nevében Simon Ervin, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja helyezte el. Koszorúzott a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint Bihartorda, Aranyostorda és Torontáltorda küldöttsége is.

Torda
kopjafa
koszorúzás
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.