Ugrás a tartalomra

Több mint 2500 zentai ártatlan áldozata volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak

2023.03.14
07:36
2023.03.14
15:49
Forrás
Pannon RTV
Róluk és mindazokról a hősökről emlékeztek meg a településen, akik a szabadságért adták életüket. A megemlékezés a helyi temetőben kezdődött, majd Zentai Magyar Kamaraszínházban ünnepi műsorral zárult.

A megemlékezés első állomásán a felsővárosi köztemetőben lévő emlékhelynél rótták le kegyeletüket az egybegyűltek a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület közreműködésével. Ünnepi beszédet Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója mondott.

„A szabadság csak akkor szabadság, ha mindenkié. Ha mindenki annyit kap belőle, amennyit a másik. Ha nincsenek kivételezettei. A sorskérdésekben nem szabad kibúvót keresni, nem hozhatjuk fel magyarázatként a megosztottságot, az érdektelenséget. Elvi kérdésekben, tisztességben, nemzeti értékekben nincs alku. A jelenkorban szerencsére nem véráldozatra, hanem megmérettetésre, verejtékes, türelmes és kitartó munkára van szükség."

Ismét magyar lett a magyar címmel, ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról sem feledkeztek meg. Zenta testvérvárosának, Dabasnak a polgármestere, Kőszegi Zoltán a magyarok példaértékű összefogására hívta fel a figyelmet, amelynek köszönhetően 175 év után is együtt ünnepelhetünk.

„Ha 175 évvel ezelőtt kivívhattuk magunknak azt a tiszteletet, megbecsülést és figyelmet, ami alapján felkerülhetett a magyarság Európa térképére, akkor talán elvárhatjuk azt, hogy a mi hangunkat, a magyarok hangját hallják meg a világban mindenhol, amikor békevágyról, béke törekvésről beszélünk."

Fábri Géza és Fábri-Ivánovics Tünde fellépését megelőzően Zenta polgármestere alkalmi beszédében kiemelte, hogy mint megannyi sorscsapást, az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot is túlélte nemzetünk. Kevesen maradtak akkor, de szívósan és határozottan kiálltak érdekeikért. Nekünk is ezt kell tennünk! - fogalmazott Czegledi Rudolf.

„Ilyenkor döbbenünk rá, hogy a szabadság mennyire törékeny dolog, mennyire sérülékeny. Ilyenkor látjuk és érezzük, hogy a szabadságért nem csak állandóan meg kell harcolni, de meg kell tudni őrizni, óvni kell, védeni ezt a törékeny, de ugyanakkor eleink által ránk hagyott élő eszmét."

A rendezvényen fellépett továbbá a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Ispiláng és Szikra, valamint az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora táncegyüttese, Szarka Hanna és Kiskomáromi Zsolna szavalókkal kiegészülve.

Zenta
1848-49-es forradalom és szabadságharc
megemlékezés

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.