Ugrás a tartalomra

Fokozni kell faji megkülönböztetés felszámolására tett erőfeszítéseket

2023.03.19
21:37
Forrás
MTI
A faji megkülönböztetésnek nincs helye a társadalomban, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket, hogy biztosítsuk a teljes felszámolását.

Ezt jelentette ki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a faji megkülönböztetés felszámolásának március 21-i nemzetközi napja alkalmából.

Az Európai Unió (EU) nevében kiadott nyilatkozatában Josep Borrell hangsúlyozta: minden ember szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik.

Kijelentette: a rasszizmus elleni fellépés az akadályok felszámolását, a vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a büntető igazságszolgáltatás elfogultsága, valamint a sztereotípiák és előítéletek elleni küzdelmet is jelenti.

Az Európai Unió a sokszínűségre és a nemzetek összekovácsolására, a megosztottság leküzdésére épül, és a faji megkülönböztetés elleni erős jogi kereten alapul - mondta. Az unióban tilos a faj, bőrszín, vallás, nemzeti vagy etnikai származás miatti erőszakra vagy gyűlöletre való uszítás - emelte ki.

Az EU a rendelkezésére álló eszközökkel és erőforrással továbbra is minden erőfeszítést megtesz a rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelem fokozására saját határain belül, valamint együttműködik valamennyi partnerével annak érdekében, hogy előmozdítsa és megvédje az emberi jogokat mindenki számára az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata meghatározása szerint - írta.

Az uniós főképviselő emlékeztetett: az Európai Unió 2020-2025 közötti időszakra szóló, rasszizmus elleni cselekvési tervének célja, hogy az egyenlőséget valamennyi uniós szakpolitikai terület középpontjába helyezze, különös tekintettel a gazdasági, szociális és kulturális jogokra. A cselekvési terv előmozdítja a rasszizmus és a faji megkülönböztetés kezelésére és felszámolására irányuló nemzeti cselekvési tervek elfogadását és végrehajtását - közölte.

A rasszizmus elleni küzdelem jogi, politikai és erkölcsi kötelesség. Minden embert megillet minden emberi jog, mindenhol, mindig, mindenféle megkülönböztetés nélkül - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Josep Borrell
faji megkülönböztetés

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.