Ugrás a tartalomra

Egyik jelölt sem aratott első fordulós győzelmet a montenegrói elnökválasztáson

2023.03.20
06:58
2023.03.20
07:14
Forrás
MTI
Az előzetes eredmények szerint egyik jelölt sem győzött az elnökválasztás első fordulójában vasárnap Montenegróban, így második fordulót kell tartani - közölték a CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői..

Az országos választási bizottság (DIK) nem közölt előzetes eredményeket vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hanem csak a részvételi arányról számolt be. Ez alapján a választásra jogosultak 64,06 százaléka vett részt a voksoláson. Öt évvel ezelőtt a részvételi arány 63,92 százalékos volt. 

    A CeMI ellenőrző és kutatóközpont képviselői viszont bejelentették, hogy a választási megfigyelőik által vizsgált részeredmények alapján a legtöbb szavazatot a hivatalban lévő köztársasági elnök, Milo Đukanović kapta (35,3 százalék). A második helyen Jakov Milatović közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje végzett (29,3 százalék), míg a harmadik Andrija Mandić, a szerbbarát Demokratikus Front jelöltje lett (19,1 százalék). Milo Đukanović kihívója eszerint Jakov Milatović lesz a második fordulóban. 

    Egyelőre nem lehet tudni, hogy a maradék öt jelölt kit fog támogatni a második fordulóban, hiszen erről eddig nem nyilatkoztak, illetve az is kérdéses, hogy az állampolgárok hogyan döntenek: szeretnék-e, ha az eddigi államfő maradna a hivatalában, vagy új elnök venné át a köztársasági elnöki tisztséget. 

    Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, és állami kitüntetéseket adományozhat. 

    Az országos választási bizottság hétfőre ígért végleges eredményeket. Az elnökválasztás második fordulóját pedig április 2-án rendezik meg. 

Montenegró
választások

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.