Ugrás a tartalomra

Túlhíztuk az állatvilágot

2023.03.20
10:21
2023.11.02
08:52
Forrás
greendex.hu
Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet tudósainak tanulmánya szerint a Föld vadon élő szárazföldi emlőseinek összsúlya ma már kevesebb mint 10%-a a bolygón élő férfiak, nők és gyermekek együttes súlyának.

A kalkuláció szerint a vadon élő szárazföldi emlősök össztömege 22 millió tonna, míg az emberiség nagyjából 390 millió tonnát nyomhat. Még ennél is döbbenetesebb azonban, hogy mennyit nyomnak a háziasított fajok: nagyjából 630 millió ezen élőlények tömege. Utóbbiakhoz hozzászámolták a nem szándékosan háziasított, de végeredményben az emberekhez kötődő állatokat is, mint a városi rágcsálók. Csak a sertések biomasszája közel kétszerese az összes vadon élő szárazföldi emlősének. A világ területének nagy részét óceánok borítják, de sajnos ott sem sokkal jobb a helyzet. A tengeri emlősök össztömegét mintegy 40 millió tonnára becsülték. Ezzel szemben a kutyák össztömege 20 millió tonna: épp annyi, mint az összes vadon élő szárazföldi emlősé. 

állat
ember

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.