Ugrás a tartalomra

Koštana magyarul, Szabadkán

2023.03.22
14:56
2023.03.22
17:09
Forrás
Pannon RTV
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be először magyarul az egyik legtöbbször játszott szerb darabot, a Koštanát. Borislav Stanković népszerű drámája egy viszonzatlan szerelem története.

A Szabadkai Népszínház másodszor tűzi műsorára a Koštanát, ezúttal azonban magyarul. A darab egy cigánylány kényszerű házasságának története. Ebben a szerb drámában az összes szereplőnek tragikus a sorsa.

Andrej Boka rendező a történet egyetemességét szerette volna megmutatni, mert van, ami mindenhol ugyanazt jelenti, a kulturális különbségek ellenére. „Úgy hiszem, hogy a Koštana a kéz, ami megkeveri az állóvizet, amely úgy tűnik, mintha tiszta lenne, de ha megkeverik, felkavaródik az iszap. Másik oldalról pedig egyfajta szabadság szimbólum, hogy úgy mondjam.”

Dedovity Tomity Dina a tragikus sorsú cigánylány szerepéről azt mondta, azért volt különösen nehéz alakítás, mert teljes egészében csak a belső színészi építkezésre támaszkodhatott. „A rendezővel arra törekedtünk, hogy egy olyan lényt hozzunk létre, akinek a létezésétől fényesebb lesz a helyiség, aki felkelti a figyelmet, és azt meg is tartja, és mindezt anélkül, hogy a szándékában állna. Semmi flört, semmi irónia, semmi fölösleges dolog, mozdulat.”

Andrej Boka rendezőt olyan kérdések foglalkoztatták, mint a szabadság és a döntésjog kérdése egy társadalomban. Körmöci Petronella társulatvezető fontosnak tartja, hogy a szerb irodalom szempontjából jelentős színdarabok némelyike magyar nyelven is elkészüljön.

Koštana
Szabadkai Népszínház
Magyar Társulat
Andrej Boka
Dedovity Tomity Dina
színház
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.