Ugrás a tartalomra

Két nép ezeréves barátsága

2023.03.24
10:38
2023.03.24
18:17
Forrás
Pannon RTV
Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.

Ezt csütörtökön Tiszaszentmiklóson is megünnepelték. A településen ugyanis él egy kisebb számú lengyel közösség, akikkel az ott élő magyarok jó viszonyt ápolnak. Emellett a Lengyel Nemzeti Közösség székhelye is Tiszaszentmiklóson van. Az ünnepnap jelentőségét a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Törtei János, Csóka Község tanácsának külföldi kapcsolatokkal megbízott tagja és a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke részletezte.

„A lengyel-magyar barátság alkalmából meghívtak bennünket, hogy vegyünk részt egy közös ünnepségen. Ekkor aláírtunk egy együttműködési megállapodást is, hogy a két kultúregyesület együtt fog működni, különböző közös rendezvényeket szervezünk, egymás rendezvényeit meglátogatjuk, ugyanúgy kapcsolatot tarunk a külhoni magyarsággal, vagyis az anyaországgal, ugyanúgy Magyarországgal, mint Lengyelországgal. Leszögeztünk, tegnap két dátumot: az egyik dátumon közösen rendezünk húsvétra tojásfestést, mivel egybeesik a magyar és a lengyel húsvét. Még egy fontos dátum, június negyedike, amikor az egyesületünk székházában tartani fogunk egy magyar-lengyel napot.”

ezeréves
Barátság
lengyel
magyar
Törtei János
Tiszaszentmiklós
Csóka
Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.