Ugrás a tartalomra

Rekord spagettitermés Svájcban - a világsajtó legnagyobb átverései április 1-jén

2023.04.01
08:52
2023.11.02
08:52
Forrás
National Geographic
Április elseje a bolondok napja. A szokás szerint az emberek ilyenkor megviccelik, megtréfálják egymást, ártalmatlan álhíreket közölnek.

Ha valakit április elsején rászednek, akkor a „bolondját járatják vele”, így ő lesz „április bolondja”.

A hagyomány számos kultúrában fellelhető, de pontos eredete nem ismert. Egyes történészek azt feltételezik, hogy kelta eredetű, míg mások szerint 1582-re nyúlik vissza, amikor Franciaország a Julianus-naptárról áttért a Gergely-naptárra. Azt is feltételezik, hogy a bolondok napja a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődik, amikor az anyatermészet „megbolondította” az embereket a változó, kiszámíthatatlan időjárással.

Az április elsejei bolondozás a modern időkben is népszerű maradt, főként a média hatására. A BBC csatorna 1957-ben például arról számolt be, hogy a svájci farmerek rekord spagettitermést tapasztaltak, s közben olyan felvételek voltak láthatók, amelyeken az emberek tésztát szüreteltek a fákról.

A Sports Illustrated írója, George Plimpton 1985-ben azzal csapta be olvasóit, hogy cikket közölt egy újonc dobóról, aki 271 km/órás sebességgel tudott eldobni egy labdát.

Az amerikaiak 1878-ban elhitték azt is az újságoknak, hogy Edison a fonográf után egy olyan találmánnyal állhat elő, ami a földet gabonává, a vizet borrá változtatja.

Egy francia újság azt jelentette meg, hogy ledózerolják az Eiffel-tornyot, míg egy angol napilap közzétette, hogy a híres Big Ben órája digitálisra vált.

április 1.
bolondok napja

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.