Ugrás a tartalomra

Egy barátság margójára - Petőfiről és Jókairól mai szemmel

2023.04.14
07:29
2023.04.14
16:33
Ezzel a címmel tartott előadást Szilágyi Márton irodalomtörténész, egyetemi oktató Szabadkán a VM4K-ban.

Ismeretterjesztő előadásában Petőfi Sándor és Jókai Mór életéről, munkásságáról, illetve Petőfi költészetéről és a keresztény hithez fűződő kapcsolatáról is szót ejtett. Petőfi és Jókai története nem csak egy egyszerű személyes kapcsolatot jelent, erről pedig nem szabad megfeledkeznünk - mondta Szilágyi Márton. Az eseményt a Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként szervezték.

„Engem ez érdekelt annak idején, hogy Petőfi művei miféleképpen látszanak, hogyha a fiatal Jókai regényei és elbeszélései felől nézünk rájuk, illetve Jókai ezen időszakban született prózai művei miben tűnnek másnak, hogyha Petőfi felől olvassuk őket. Petőfinek a későbbiekben ugye lesz egy másik nagy barátja, Arany János és ezért inkább a Petőfi-Arany barátságról szoktak beszélni, de ez nem magyarázat arra, hogy elfeledkezzünk erről a nagyon fontos kapcsolatról, ami közte és Jókai között volt. Ez a magyar romantika 1840-es évekbeli szakaszának az egyik legkomolyabb emberi és írói kapcsolata."

Petőfi Sándor
előadás
Szilágyi Márton
VM4K

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.