Ugrás a tartalomra

Brüsszelben számos nő még mindig "mediterrán típusú háztartásban" él

2023.04.14
20:53
Forrás
MTI
Brüsszelben számos nő még mindig "mediterrán típusú háztartásban" él, "a férfi dolgozik, az asszony pedig otthon marad gyereket nevelni" - jelentette ki Bernard Clerfeyt, a brüsszeli regionális kormány munkaügyi minisztere.

Szerinte ez a típusú családfelfogás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők körében a munkanélküliség több százalékkal magasabb a férfiakénál a belga fővárosban. Szavai éles vitát váltottak ki a belga pártok között.

A centrista-liberális Független Föderalista Demokrata pártból (DéFI) érkezett miniszter egy televíziós műsorban nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a "mediterrán modell" főként az olasz, török vagy marokkói hátterű családokra, háztartásokra jellemző.

"Arra bátorítom a mediterrán modellben élő nőket, hogy változtassanak a mentalitásukon, mert mindenki jobban jár, ha dolgozik. A nők emancipációja azt is jelenti, hogy joguk van munkát vállalni" - hangoztatta a miniszter.

Megjegyzései vitát váltottak ki a regionális kormány többi pártjánál, a szocialistáknál és a zöldeknél.

A fővárosi régió zöldpárti gazdasági minisztere, Barbara Trachte szerint Clerfayt sztereotípiákra alapozta nyilatkozatát, és nem foglakozik a rendszerszintű diszkriminációs problémákkal, amelyek még mindig visszavetik a külföldi hátterű nők munkaerőpiaci jelenlétét.

A Szocialista Párt brüsszeli szövetsége sajtóközleményében emlékeztetett arra, hogy a fővárosban majdnem minden harmadik szülő egyedül neveli gyermekét, 86 százalékuk nő. "Ezenkívül az alacsony képzettségűek fizetése szégyenletesen kevés, és nem fedezi a gyermekgondozással kapcsolatos költségeket" - hívták fel a figyelmet a szocialisták.

Az ügyben a szövetségi kormány környezetvédelemért felelős minisztere, Zakia Khattabi is megszólalt, aki "észbontónak" és "szégyenletesnek" nevezte Clerfayt megjegyzéseit, hozzátéve hogy a miniszter szemet huny a rendszerszintű hátrányos megkülönböztetés felett.

Belgium
Brüsszel
házaspár
háztartás
munka
gyereknevelés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.