Ugrás a tartalomra

A magyar nyelv hete alkalmából tartottak konferenciát Adán

2023.04.15
13:20
2023.04.15
17:29
Forrás
Pannon RTV
A célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a helyes anyanyelvápolás megőrzésének fontosságára, külön figyelmet fordítva a mai fiatalokra. Az esemény alkalmával több anyaországi vendégelőadó is előadást tartott.

A szombati esemény az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetsége, valamint a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület társszervezésében valósult meg.

Hodik Péter Krisztina, elnök, Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada: „Első alkalommal rendeztük meg ezt a találkozót, amely egy mini konferencia valójában, ahol az anyanyelvápolás aktuális kérdései mellett igyekszünk megismerni egymás egyesületeit, igyekszünk közös célkitűzéseket és a jövőre vonatkozó terveket közösen megfogalmazni.”

A többi között a magyar szólásokkal, közmondásokkal és a dél-alföldi ö-ző nyelvjárással is foglalkoztak, valamint az egyesületek bemutatkozása is megtörtént előadások formájában.

Márton Richárd, az Anyanyelvápolók Szövetsége ifjúsági vezetőségi tagja a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet előadásában. „Ahogyan a magyar nyelv hetének a központi gondolata: a nyelv nemzedékek kézfogása is mutatja, szerintem minél hamarabb el kell kezdeni ezt a folyamatot, lehetőleg már általános iskolában, utána középiskolában és fokozatosan a különböző intézményi oktatásnak a magasabb szintjein is. Erre nagyon jó alkalmak a különböző anyanyelvi versenyek, amik nyilván egy formálisabb keretet adnak ennek az egésznek.”

Az eseményen jelen volt Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

„Rendkívüli jelentőséggel bír az Ada községbeli magyar közösségben az, hogy a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület révén a mi közegünk is bekapcsolódott egy ilyen kaliberű és színvonalú rendezvénysorozatba. Az, hogy mindez a magyar nyelv hete keretein belül és időbelileg a magyar költészet napja közvetlen vonzáskörzetében valósulhatott meg, számomra is külön üzenetet hordozott.”

Mégpedig azt, hogy a községbeli kulturális építkezés folyamatos és egyre többen dolgozunk azon, hogy még intenzívebben bekapcsoljuk Ada községet a kulturális vérkeringésbe - emelte ki Rigó Pál Zsófia.

Anyanyelvápolók Szövetsége
tanácskozás
magyar nyelv hete
Ada
Szarvas Gábor Nyelvművelő egyesület

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.