Ugrás a tartalomra

Borban az igazság

2023.05.13
13:05
2023.05.13
16:20
Forrás
Pannon RTV
Közel 200 minta érkezett a horgosi Nagy Honi Borversenyre, amit a horgosi Domus Pacisban szerveztek meg. A fehér, vörös és rosé bor mintákat szakmai zsűri értékelte.

Egymás után érkeztek a minták a horgosi Nagy Honi Borversenyre. Szlovákiából, Romániából, Magyarországról és Szerbiából is érkeztek résztvevők, a minták leadása után pedig következett a borok szakmai besorolása.

Kisari István, borász, a verseny szakmai irányítója, Kecskemét: „Ez az én feladatom, tehát nyilván fehér bor, rosé bor, vörös bor, ezen belül is évjárat, fajta alapján végzünk egy szakmai besorolást. Öt zsűri fog dolgozni, sorrendbe állítva a borokat, egymás után kapják a tételeket a bizottságok.”

A zsűritagok csapatokba rendeződtek, majd meg is kezdődhetett a kóstolás. 100-as rendszerben értékelték a borokat.

Kunszeri Miklós, nagymester, Kiskunhalas Borrend Egyesület: „Itt is először a bornak a megjelenését kell megnézni. Annak a csillogását, villogását, tükrösségét, tisztaságát és színét. A színnél mindenképp utána figyelembe kell venni azt, hogy milyen ennek a bornak az összbenyomása, mert a színnek harmóniában kell lennie a bor többi alkotórészével.”

Egy külön nyári rendezvényen bárki meg is kóstolhatja majd a díjazott borokat.

Bacskulin István, nagymester, Szent Orbán Borlovagrend, Horgos: „Mi az idén június harmadikát választottuk, ami június negyedike előestéje, a hovatartozás napja, vagy másképp a nagy koccintás világnapja június negyedike, és mi harmadikán Horgoson a Művelődési Ház mellett lévő szabad területen tartjuk. Ekkor lesz a Szent Orbán Borlovagrend hivatalos rendezvénye, ekkor lesz lovag avatásunk is.”

Emellett halászléfőző-verseny és kirakodóvásár is várja majd a látogatókat június 3-án, Horgoson.

Nagy Honi Borverseny
Horgos
Bacskulin István

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.