Ugrás a tartalomra

Örülnek a csapadéknak az észak-bácskai homokvidék gyümölcstermelői

2023.05.15
14:37
2023.05.15
16:02
Forrás
Pannon RTV
A földiepernek azonban nem tesz jót a sok eső, mert a héja elvékonyodik, gyorsan veszít minőségéből és már csak lekvárnak valóként értékesíthetik. Sok prémium minőségű tavalyi alma pedig még benn van a hűtőházakban, mivel nincs rá vevő.

A hajdújárási hűtőházban az ősszel betárolt alma mintegy 25-30 százaléka még mindig a kamrákban van, ami az ilyenkor megszokotthoz képest meglehetősen nagy mennyiség. A kivitel már másfél hónapja szünetel, az alma iránt egyáltalán nincs kereslet külföldön, egy részét a hazai piacon próbálják meg értékesíteni. A gazdák egy része úgy döntött, hogy mivel az ipari, vagyis a léalmának most viszonylag jó az ára, az első osztályú alma nagy részét is megpróbálják léalmaként értékesíteni.

Az ipari almát most elsősorban pálinkafőzés céljából keresik. Ábrahám Sándor, hajdújárási termelő szerint a mostani időjárás kedvez az almafák vegetációjának. A tavaszi eső ugyanis mindig jó hatással van az almára. Az egyedüli gondot a gombafertőzések jelentik, amik ilyenkor megnövekednek. Így többet kell permetezni, ez pedig növeli a termelési költségeket. Az alma előrehaladottabb állapotban van, mint a korábbi években.

„A jó terméstől messze leszünk, mert volt egy korai fagy, ami érintette az almát, tíz virágból valószínűleg öt megfagyott. Főleg a királyvirágok, tehát azok az almák fagytak meg, amik a legszebbek lettek volna, de viszont termés valószínűleg várható. Tehát azoknak a gazdáknak, akiknek intenzív gyümölcsöseik vannak, ott én gondolom, hogy nem lesz gond a terméssel."

A csapadék jól jön, de sok napsütés is kell majd a ropogós cseresznye beéréséhez. Az észak-bácskai homokvidéken a cseresznye egy része ugyan elfagyott, de vannak olyan fák, amelyeken várhatóan bőséges lesz majd a termés. Ami viszont a meggyet illeti, abból lesz bőven, mondják a gazdák, és várhatóan május végétől kezdődhet majd el a termés szüretelése.

Eperszezon van. Javában érik a gyümölcs, jó a termés. A horgosi Sáfrány család birtokán is szedik az epret. Az eső most egyáltalán nem hiányzott, mondta Sárkány Mária.

„- Ez az időjárás, az eső az eperre nincs jó kihatással, mivel vékonyítja a bőrét, és így az elállóképessége csökken.
- Akkor ez most azt jelenti, hogy gyorsan be kell takarítani a friss epret?
- Hát igen, de ami már kivékonyodott, azon már nem tudunk sajnos segíteni.
- Akkor mi a megoldás? Gyorsan el kell fogyasztani, vagy?
- Én dzsemet főzök belőle, annak tökéletes, édes is, de piacra nem való."

Egyébként a frissen szedett szabadföldi eper kilóját most minőségtől és nagyságtól függően 300-tól 600 dinárért lehet értékesíteni.

A hazai eperszezon május elseje környékén kezdődött és még nagyjából két hétig tart.

földieper
alma
cseresznye
gyümölcs
gyümölcstermesztés

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.