Ugrás a tartalomra

Magyar napot tartottak az újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon

2023.05.23
17:58
2023.05.24
09:57
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt szakmai konferencia kísérte, amelynek témája az agrárdigitalizáció volt.

Idén a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. szervezésében 26 magyarországi vállalat vett részt az újvidéki Mezőgazdasági Kiállításon. A cél, a cégek bemutatkozása a szerbiai piacon, valamint új kapcsolatok kialakítása. Samu Rózsa, Csányi pincészet, Magyarország: „A magyarországi piacon szinte mindenhol jelen vagyunk üzletekben, gasztronómiai vonalon is. Sokat jelent a határközeliség. Ez egy komoly jelentőség, hogy ezen a vásáron megmutatkozhatunk, mivel Szerbiában szeretnénk értékesíteni a borainkat.”

Vajdasági gazdák, termelők és vállalkozók is jelen vannak a vásáron. A Prosperitati Alapítvány standján kilenc kistermelő mutatkozott be termékeivel. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Mi most kerekítettük le a fejlesztési ciklust, mi arra összpontosítunk, hogy minden egyes szerződés, amelyet aláírtunk és amely következtében nincs olyan jóváhagyott projekt, amelyre forrást kell biztosítani, hogy ezek a projektek megvalósuljanak, hogy a korábban aláírt szerződések is teljesüljenek.”

Az esemény részeként szakmai konferenciákat is szerveznek. Ezeken az eseményeken lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok fejlesztésére, a kapcsolatteremtés megkönnyítésére. Csáki Mihály, újvidéki irodavezető, Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft.: „Magyarországról a legújabb technológiákat hozzák az előadók, úgy a mezőgazdaságban, mint az élelmiszeriparban. Néhány komoly drónos cég van nálunk, habár nálunk még törvény nem szabályozza a drónok használatát de úgy látszik, hogy már anélkül is itt is alkalmazásban van.”

Tartományi szinten 3 alappillér segíti a digitalizációt és az agrártechnológia fejlődését, mégpedig az eszközfejlesztésre szánt támogatás, az AgroSens applikáció, valamint az oktatási intézményeknek kiírt lehetőségek - hangsúlyozta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. „Az oktatási intézmények, az egyetemek számára kiírt lehetőség, ezek olyan kutatás fejlesztési projektek támogatása, ami már idén második évben hajtott végre a tartományi kormány és azok pont ilyen projektek kifejlesztése, eszközfejlesztés, laborfejlesztés ami ezt a digitalizációt és agrotechnikai fejlődést előirányozza.”

Az üzleti találkozó a felek közötti tárgyalásokkal zárult, amelyeken összesen 36 magyarországi és 27 szerbiai cég vett részt.

mezőgazdasági kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.