Ugrás a tartalomra

Megéri gabonát termeszteni Vajdaságban?

2023.05.23
21:58
Forrás
Pannon RTV
Mennyi a búza előállítási ára, és mennyiért veszik át a gazdáktól?

Az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb területen vetettek idén búzát. Ennek egyik oka, hogy tavaly más kultúrnövényekhez képest jól termett és a felvásárlási ár is sokkal jobb volt, mint az előző években. Ősszel sokkal nagyobb befektetést is igényelt a vetés, a jelenlegi helyzet pedig úgy mutatja, hogy az ez évi felvásárlási ár 20 dinár körül fog mozogni.

Az elmúlt időszakban többszöri vegyszeres kezelést igényelt a búza. Először a gombás betegségek ellen kellett védekezni, majd az igen gyorsan terjedő rozsda ellen, illetve most a növény virágzásakor. Csak erre a három permetezésre a termelők közel 10 ezer dinárt költöttek el holdanként, nem számolva az üzemanyagot, és a belefektetett munkát.

A vetésforgóban mindig is szerepelt kalászos, viszont nem ekkora arányban, mint ebben a gazdasági évben. Most a kukorica szorult háttérbe, miközben a búzával vetett területek száma nőt. Igen ám, viszont a többszöri vegyszeres kezelésre, és a most igen alacsony 20-21-22 dináros felvásárlási árra senki sem számított.

Boros Csaba adorjáni felvásárló és termelő úgy véli, hogy nem csak az ár a probléma, hanem az is, hogy még számos felvásárló tárol még tavalyi búzát és sok olyan gazda is van, aki még nem értékesítették. A felvásárló véleménye szerint a párizsi vagy budapesti tőzsde nem mérvadó Szerbia számára, mert nem Európai Uniós ország. Magyarországra és Ausztriába az exportálás még valahogy megoldható, viszont messzebbre szinte kivitelezhetetlen.

Közügyek
gabona

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.