Ugrás a tartalomra

Hamarosan érkezik az azeri gáz Magyarországra

2023.05.24
17:40
2023.05.24
17:47
Forrás
Pannon RTV
Idén megkezdődik a földgáz szállítása Azerbajdzsánból Magyarországra - jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Mint magyarázta, ez fontos lépés az energiaellátás diverzifikációja szempontjából.

A politikai megállapodást követően a kereskedelmi tárgyalás is sikerre vezetett - tette hozzá. A tárcavezető arról számolt be, hogy 2023-ban már százmillió köbméter azeri földgáz fog érkezni Magyarországra, ami a saját fogyasztáson belül nem nagy mennyiség, de az első lépés egy jelentősebb hosszú távú szerződés felépítése felé.

Szijjártó arra is kitért, hogy nagy szükség lenne a délkelet-európai energetikai infrastruktúra fejlesztésére, a mostani kapacitások ugyanis nem elegendők ahhoz, hogy az azeri gáz valódi diverzifikációs megoldást jelentsen. A miniszter szerint ez uniós ügy, így joggal várható el az Európai Uniótól, hogy finanszírozza a fejlesztéseket, egyelőre azonban Brüsszel passzív a témában - szögezte le Szijjártó.

Szijjártó Péter
gáz
Azerbajdzsán
energetika
gázszállítás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.