Ugrás a tartalomra

Átadták az újvidéki Petőfi Sándor MMK felújított épületét

2023.06.17
18:37
2023.06.18
13:39
Forrás
Pannon RTV
Átadták rendeltetésének az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ felújított épületét. A tatarozási munkálatokra közel 1 millió eurót fordítottak.

A Telep városrészben elhelyezkedő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ az újvidéki magyar közösség kiemelt gyülekezőhelye. A művelődési házban ének-, tánc-, kézimunka- és egyéb szakcsoportok működnek. Olyan fontos eseményeknek ad otthont, mint a Nyári Tábor, a Petőfi-napok és a Telep Napja. A helyi magyarok nagyon várták, hogy újra használni tudják az épületet.

Monoki Julianna, a Mimóza kézimunkacsoport vezetője, Újvidék: „Nagyon örültünk. Őszintén mondom, nagyon örültünk, mindenki. Nemcsak az én csoportom, hanem mindazok, akik kötve vannak a Petőfihez, mert itt mindig valami történt.”

A felújítási munkálatok 2021-ben kezdődtek.

Király Károly, igazgató, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, Újvidék: „Teljes tetőfelújítás, a pince, megcsinálták a szigetelést, külső-belső festések, ablak és ajtó, tehát nyílászáró cseréket végeztek, hogy az épület energetikai effektivitását megnöveljék. Bevezették az új tűzvédelmi rendszert, tűzjelző rendszert.”

Tervben van az udvarrész átalakítása és felújítása is. 2021-ben a központ városi alapítású kulturális intézménnyé alakult át. Ez azt jelenti, hogy ezentúl a városi költségvetésből is támogatni fogják a központ működését.

Milan Đurić, polgármester, Újvidék: „A város mintegy 110 millió dinárt fordított ezekre a munkálatokra, ez valóban egy nagy projekt, de ami nagyon fontos, a jó együttműködés eredménye. Az újvidéki magyar közösség ily módon megtudja tartani kulturális eseményeit, ápolni tudja hagyományait, és egy új, korszerűen működő épületbe térhet vissza.”

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke szerint az ünnepi pillanatot tovább fokozza, hogy az épület átadására abban az évben került sor, amikor a művelődési háznak is nevet adó Petőfi Sándor 200. születésnapját ünneplik a magyarok.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „1150 négyzetméter teljes körű felújítása négy szinten, a pincében, a földszinten, az emeleten, illetve a padlástérben. Ezzel azt gondolom, hogy a 21. századi feltételek biztosítottak a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ működéséhez.”

Pásztor István az ünnepségen elmondta azt is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is kitart annak az emlékműnek a felállítása mellett, amely az újvidéki ártatlan áldozatoknak állít emléket. Az átadórendezvényt ünnepi kultúrműsor gazdagította.

Újvidék
Petőfi Sándor MMK
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Telep
Nyári Tábor
Petőfi-napok
Telep Napja
Monoki Julianna
Kovács Károly
Milan Đurić

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.