Ugrás a tartalomra

A Belgrád és Priština közötti feszültség azonnali csökkentését követeli az USA és az E

2023.10.21
09:28
Forrás
Pannon RTV
Az USA és az EU "megerősíti közös elkötelezettségét a nyugat-balkáni stabilitás és a térség európai perspektívája mellett.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió „a feszültségek sürgős csökkentésére”, valamint a Belgrád és Priština közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás „gyors és feltétel nélküli” végrehajtására, valamint a párbeszédhez való visszatérésre szólította fel az érintett feleket a washingtoni USA-EU csúcstalálkozón elfogadott közös nyilatkozatban. A dokumentum nyugat-balkáni térségre vonatkozó részében kiemelik, hogy az USA és az EU "megerősíti közös elkötelezettségét a nyugat-balkáni stabilitás és a térség európai perspektívája mellett". „Minden partnernek folytatnia kell a szükséges reformokat, hogy továbbhaladhasson európai útján” – áll az Európai Bizottság honlapján közzétett dokumentumban. A dokumentum a feszültségek csökkentését, valamint a Belgrád és Priština közötti kapcsolatok normalizálását szorgalmazza az Európai Unió által közvetített párbeszéd révén. Az USA-EU csúcstalálkozó házigazdája Joe Biden amerikai elnök és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, az EU-t pedig az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint Joseph Borel, az EU külügyi és biztonsági főképviselője képviselte.

Belgrád-Pristina párbeszéd
Amerikai Egyesült Államok
Európai Unió

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.