Ugrás a tartalomra

Az évközi inflációs ráta októberben 8,5 százalék volt

2023.11.15
13:56
Forrás
Szerbiai RTV
A Szerbiai Nemzeti Bank előrejelzése szerint ez az érték az év végéig nyolc százalékra vagy ez alá is csökkenhet.

Jorgovanka Tabaković elvárásai szerint a dinár a tervezett inflációs értéket a jövő év közepén érheti el és ezután is folyamatosan csökken majd. A bankkormányzó arról is beszélt, hogy a nemzeti össztermék növekedése az elvárásokat meghaladva elérte az évközi 3,5 százalékot, ezzel a 2023-as év GDP növekedése átlagosan 2,5 százalékot tesz majd ki.

A növekedés főként a külföldről érkező tőkebeáramlásnak köszönhető, ami miatt a költségvetési hiány csökkent, a devizatartalékok pedig 24,4 milliárd euróra növekedtek.

Jorgovanka Tabaković
Szerbiai Nemzeti Bank
infláció

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.