Ugrás a tartalomra

Karácsonyi dallamokkal telt meg a pancsovai templom

2023.12.28
08:25
2023.12.28
16:24
Forrás
Pannon RTV
Hagyományos karácsonyi koncertet szerveztek a pancsovai Borromeo Szent Károly katolikus templomban. A meghívottak ez alkalommal is szívesen vállalták, hogy énekkel vagy hangszereken előadott szerzeményekkel dicsőítsék Isten fiát.

Az előző évekhez hasonlóan a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola tanulói és tanárai örömmel fogadták el a meghívást. A jó akusztikájú templomfalak között jól hangzik, úgy a hangszeren előadott zene, mint az ének. Volt olyan gyermek, akinek az iskola épületén kívül még nem volt nyilvános fellépése.

Jelena Birclin, koncertszervező, Jovan Bandur Zeneiskola, Pancsova: „Örömmel teszünk eleget a meghívásnak minden évben egy ilyen szép ünnepségre. Játszott, vagyis fellépett a középiskola kórusa, és idén egy kicsit mást is beiktattunk, mégpedig általános iskolásokat. Kicsit változtattuk a műsort, így fellépett két harmonikás, egy gitáros és három hegedűs. Ez mind az alapfokú zeneiskolából.”

A helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Pántlika énekcsoportjának művészeti vezetője különböző tájegységek gyűjtéseiből válogatott, így a közönség bukovinai, kalotaszegi és vajdaszentiványi karácsonyi dalokat hallhatott egy csokorban a leányok és vezetőjük előadásában.

Kemény Mária, művészeti vezető, Pántlika énekcsoport, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „Nagyon jó érzés fellépni a templomban, különös érzés, pláne ebben a templomban, itt vagyok keresztelve, és mindig jól érzem magam, amikor itt vagyok. Szép volt a hangulat, nagyon szeretünk itt lenni. Örülök, hogy volt lehetőség, hogy a mai koncerten itt lehettünk. Nagyon gyönyörű volt.”

Meszelési munkálatok folytak még december elején a pancsovai Borromeo Szent Károly templomban, ezért a szervezők kételkedtek abban, hogy meg tudják-e valósítani a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő koncertet. Közös munkával, összefogással sikerült befejezni a teendőket és a karácsonyi koncert sem maradt el.

Gyuris László, plébános, Borromeo Szent Károly katolikus templom, Pancsova: „Hála a jó Istennek, olyan jó időt adott decemberben, nem voltak nagy hidegek. A templom valóban igazán olyan volt, hogy egyórás, majdnem egyórás koncertet meg lehetett hallgatni, és úgy érzem, hogy gyönyörű volt. Úgy élveztem a gyermekek előadását is, akik talán még csak néhány osztályos zeneiskolába járnak, de mégis, ők is bemutatták, amit tudnak.”

A pancsovai templomban nagyon szép számban gyűltek össze a hívek és a zenekedvelők. Még tart az elmúlt karácsony hangulata, azoknak pedig, akik a régi kalendárium szerint ünnepelnek, a koncert egy szép alkalom volt ráhangolódni a következő karácsonyra.

Borromeo Szent Károly templom
Pancsova
koncert
karácsony
Jovan Bandur Zeneiskola
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Pántlika énekcsoport
Kemény Mária
Gyuris László

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.