Ugrás a tartalomra

Az őszibarack jó minőségű, a gazdák szerint lehetne magasabb az ára (videó)

2016.08.24
12:25
Befejező szakaszába érkezett az őszibarack szedése
Befejező szakaszába érkezett az őszibarack szedése. Az időjárási körülmények kedveztek az érésnek, zamatos, jó minőségű gyümölcs kerül a piacra. A kupuszinai gazdák elégedettek a hozammal, de szerintük az ár lehetne magasabb. Kupuszina a konyhakertészetről híres, de a gazdasági változások miatt a termesztők a gyümölcsészet felé fordultak. Az alma és az őszibarack kapaszkodót jelenthet a megmaradáshoz. Balog József. „Van érdeklődés, sőt még több, külföldről is érdeklődnek, csak az a probléma, hogy nem tudunk mennyiséget, nem vagyunk arra ráállva, viszont ha megtermelünk nagy mennyiséget, akkor meg az értékesítéssel, mert itt a friss piacon nem tudunk tonnaszámra eladni.” Az új technológiáknak köszönhetően mutatós, kiváló minőségű termény kerül ki a kupuszinai gyümölcsösökből. Az ár koránt sem megfelelő a gazdák szerint, hiszen az őszibarack kilója 30 dinár és még így is nehezen értékesíthető. A termelők azt szeretnék, ha nagyban szállítanának külföldre. Pálinkás Árpád. „Kinőttük a kis piacot, a nagy piacra meg kicsik vagyunk. Próbálkozások volnának, hogy bizonyos fajtákat termelni, egy-két fajtát, nyugati vagy keleti piacra, többé – kevésbé keleti piacra, de ez még egyenlőre nem jött be senkinek.”



Kupuszinán sokan a valamikori konyhakertészetről a gyümölcstermesztésre tértek át. A falu vezetősége az almatermelésben látja a település megmaradását. Hodovány Attila, a helyi közösség titkára. „A fiatal gazdáknak, aki váltani szeretnének, vagy akár kombinálni szeretnének a szántóföldi növények mellé ajánlom az almát, kicsit drága a kitermelése, viszont megéri.” A faluban szövetkezésre, az alma nagybani felvásárlására is adódna lehetőség. Az ipari park nyújtotta lehetőségeket kell kihasználni és a külföldi piacot megcélozni, valamint a feldolgozás lehetőségét is fontolóra kell venni – mondják a helyiek.
őszibarack
Kupuszina

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.