Ugrás a tartalomra

Kárpát-medencei Összefogás Fóruma Szabadkán (videó)

2016.12.05
17:16
Kárpát-medencei Gazdaszervezetek Összefogás Fórumát tartották ma Szabadkán
Kárpát-medencei Gazdaszervezetek Összefogás Fórumát tartották ma Szabadkán. A különböző régiókból érkező egyesületek és csoportosulások bemutatták, hogy miként és milyen forrásból tudják fejleszteni ágazatukat. Vajdaságból a Prosperitati Alapítvány munkáját emelték ki. Himnusszal indult az V. Kárpát-medencei Összefogás Fórum konferenciája. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta, Magyarország Földművelésügyi Minisztériumának támogatása nélkül sok program létre sem jöhetett volna Vajdaságban. Sikerként könyvelte el, hogy egy asztalhoz ültek a gazdaszervezetek. „Mi fontos szerepet szánunk a miénknek, a Vajdasági Agrárszövetkezetek Szövetségének, amit azzal is bizonyítottunk, hogy részben alapítója, társalapítója a Prosperitati Alapítványnak, másrészt nem csak társalapítója, hanem folyamatosan részt vesznek abban a munkában, amit a Prosperitati végez, harmadrészről a rövid időn belül létrejövő agrárinnovációs központnak is az egyik alapítója kell, hogy legyen a Vajdasági Agrárszervezetek Szövetsége.”



Vajdaságban sikeresnek bizonyultak a gazdaságfejlesztési programok – mondta előadásában Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke. A vállalkozók és a termelők is pályáznak. „A mezőgazdasági termelésben látni az előrehaladást. Megindult az a termelés, amire az emberek pályáztak. Tehát gyakorlatilag egy jó eredményről lehet beszámolni.” A Prosperitati Alapítványhoz 3000 pályázati kérelem érkezett, ebből 2500-at bíráltak el sikeresen. Közülük néhányan be is mutatták a konferencián, hogy hogyan tudták fejleszteni vállalkozásukat a támogatásnak köszönhetően. A Magyar Kormány támogatásával Kárpátalján is beindult a gazdaságfejlesztési program. Mester András, önkormányzati gazdasági titkár, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség: „Kiírásra kerültek a különböző pályázatok, három kategóriában: turizmus, mezőgazdaság és vállalkozásfejlesztési. Most történnek a kifizetések a nyertes pályázók részére.” A konferencián elhangzott, egy új program is indul a Magyar Kormány támogatásával. Tóth Katalin, helyettes államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium, Magyarország: „Az iménti időszakban indult el a tanyafejlesztési programunk, illetve a faluhálózat programrendszere, amelynek keretében egyrészt szakmai támogatást és információt nyújtunk az agrárszervezeteknek, illetve az egyéni gazdálkodóknak, családi gazdaságoknak. Másrészt pedig a tanyafejlesztési program keretében infrastrukturális forrásokat helyeztünk ki, amelyből ezek a családi gazdaságok talán jobban tudnak működni.” A magyarországi Földművelésügyi Minisztérium a Kárpát-medence egészét tekintve kapcsolatban áll a gazdaszervezetekkel, számukra igyekeznek anyagi támogatást biztosítani – tette hozzá helyettes államtitkár.
Pásztor István
Nagy Imre
Kárpát-medencei Gazdaszervezetek Összefogás Fóruma
Tóth Katalin
helyettes államtitkár
Földművelésügyi Minisztérium
Mester András
önkormányzati gazdasági titkár
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.