Ugrás a tartalomra

Három évet kaphat az Audi sofőrje (videó)

2014.06.11
16:24
Legsúlyosabb esetben is csak három év szabadságvesztésre ítélhető az a fiatalember, aki a hétvégén három halálos áldozatot követelő közúti balesetben vett részt
Legsúlyosabb esetben is csak három év szabadságvesztésre ítélhető az a fiatalember, aki a hétvégén három halálos áldozatot követelő közúti balesetben vett részt. Abban az esetben, ha bizonyosságot nyer, hogy a közlekedési lámpa piros jelzésén haladt át a Golf személyautó, amelybe Audijával ittasan és nagy sebességgel belehajtott, akkor gyorshajtásért, alkoholfogyasztásért és veszélyokozásért lehet büntetni, közvetlenül emberélet kioltásáért nem. Amint arról a Pannon RTV Híradója is beszámolt, a hétvégén egy újvidéki fiatalember nagy sebességgel, ittas állapotban ütközött egy Volkswagen Golffal, amelynek mindhárom utasa belehalt sérüléseibe. Az ügyészség az eljárás során a térfigyelő kamera képeit is tanulmányozza majd, de valószínűsíthető, hogy a Golf sofőrje is hibázott, mivel áthajtott a piroson. Az Audi vezetője ittasan, a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva, becslések szerint 160 kilométeres óránkénti sebességgel, de a villanyrendőr zöld jelzésén haladt át. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ewB6oxHar9A Buckó György ügyvéd elmondta, a törvény nagy különbséget tesz a veszély okozás és a baleset okozása közt: „Vádat viszont szerintem emelnek ellene, ez a bizonyos veszélyeztetés bűncselekmény miatt. Ebben az esetben három évig terjedhető börtönbüntetés szabható ki, ez a felső határ, nem annyi abban az esetben, ha ő terhére rónák a halálos kimenetelű baleset okozását. Az egy másik bűncselekmény.” Amennyiben a közlekedési lámpa szinkronizációjának vizsgálata bebizonyítja, hogy az autó amelyben a három elhunyt utazott, valójában a piroson ment át, abban az esetben közvetlen módon ők okolhatók a baleset előidézésével. Felmerül a kérdés, ha mindkét autóvezető hibázott, egyikük alkoholos gyorshajtással, másikuk a piroson való áthajtással, akkor osztoznak-e a felelősségben. „A megosztott felelősség alapvetően már polgárjogi kategória, ami annyit tesz, hogy polgári perben, esetlegesen az elhunyt hozzátartozója amennyibe úgy találják, hogy ő viselkedés is hozzájárult ehhez a balesethez, akkor egy önálló kártérítési igénnyel élhetnek, de ez már nem büntetőjogi kategória, hanem polgár peres kategória és ott az osztott felelősség elve alapján, közlekedésbiztonsági szakértők kiszámolják, hogy mekkora volt az ő hozzájárulása ehhez” – fűzte hozzá az esethez az ügyvéd. Értesülések szerint az Audi sofőrjét előzetes letartóztatásba helyezték. Egy korábbi esetnél, az a niši sofőr, aki a gyalogátkelőhelyen gázolt halálra egy kislányt, a közlekedés biztonságának súlyos veszélyeztetésével vádolható, amiért akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhető.

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.