Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a mohácsi busójárás

2013.02.08
18:33
Kereplőkkel, lovaskocsikkal, de még átalakított traktorral is vonultak a tegnap kezdődött mohácsi busójáráson
Kereplőkkel, lovaskocsikkal, de még átalakított traktorral is vonultak a tegnap kezdődött mohácsi busójáráson. Hat napon át ezer jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban. A szervezők a vasárnapi főbb rendezvényekre 60-70 ezer látogatót várnak. A mohácsi sokácok messze földön híres farsangi fesztiválja jóval többről szól, mint az év leghidegebb évszakának búcsúztatásáról. A legenda szerint a jelmezekkel és a maszkokkal a megszálló hatalmakat űzték ki a városból. Aradics Hunor, ifjú busó: „Itt voltak a törökök rajtunk nagyon sokáig, és akkor egyszer elegünk lett és ezt kitalálták, és akkor ezekkel elijesztettük, mert féltek a törökök tőlünk.”



A hagyomány 2009-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. Idén várhatóan ezer busó és további 100 maskarás vesz majd részt a rendezvényeken. Hegedűs Emese, a rendezvény szervezője: „Hat nap alatt 34 helyszínen 81 program várja az ideérkezőket, kiállítások, táncházak, bemutatók, koncertek, busó csoportok bemutatói.” A mohácsi busójárás pénteken lemezbemutató koncerttel, szombaton busó lakodalmas menettel, vasárnap pedig farsanggal folytatódik – a hét utolsó napjára a szervezők több tízezer látogatót várnak. (MTI Hírcentrum)  

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.