Ugrás a tartalomra

Ünnepi leves csigatésztával (videó)

2015.04.20
22:53
Lakodalmi csigatészta-készítés volt vasárnap a dél-bánáti Torontálvásárhelyen
Lakodalmi csigatészta-készítés volt vasárnap a dél-bánáti Torontálvásárhelyen. Ez volt az első ilyen jellegű rendezvény, a szervezők célja a hagyományteremtés. A bánáti református közösségekben a lakodalmi és egyéb ünnepi leves ma is elképzelhetetlen csigatészta nélkül. Készítése sok szorgos kezet igényel. Kalánka Judith, titkár, Magyar Művelődési és Művészeti Központ: „Először is a lisztet beletesszük egy tálba, a tojást felüssük egy másik tálba, villával fölkavarjuk és a liszt közé öntjük, ezt addig gyúrjuk, még fényes nem lesz, kidolgozzuk, míg csak a kezünkről el nem válik és szép fényes lesz a levestésztánk, vagyis a csigatésztánk.” Torontálvásárhelyen minden negyedik házban készítenek csigatésztát. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8sgfUj_sPKw Jasmina Tapolcsányi, Torontálvásárhely: „Az esküvőm előtt találkoztam a csigatésztával, mivel ide jöttem férjhez, férjem magyar és egy hónappal az esküvőm előtt láttam csigatésztát. Ünnepnapokon otthon főzzük a csigatésztát.” A rendezvényt a helybéli civil szervezetek és egyesületek szervezték. Hlebec Irén, VMSZ Női Fórumának helyi elnöke: „Ötvenre számítottunk és több mint hetven asszony jött össze, úgyhogy nagyon örülünk, hogy ez a rendezvény sikerült. Ez az első, de nem az utolsó, úgyhogy szeretnénk ezt hagyományossá tenni, hogy összehozzuk a falu asszonyait, este pedig a férfiakat is, együtt szórakozzunk és ápoljuk a hagyományt.” A csigatészta-készítésnek két bánáti településen: Magyarittabén és Torontálvásárhelyen van hagyománya. A ma is élő szokást a makói, hódmezővásárhelyi, szentesi, gyomai és békési telepesek hozták a vidékre, az ezerhétszázas évek végén.  

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.