Ugrás a tartalomra

Halloween napja (videó)

2016.10.31
12:11
Ma van Halloween napja
Ma van Halloween napja. Elsősorban az angolszász országokban ezen az estén a kísérteteket, boszorkányokat és démonokat ünneplik. Az elmúlt években itthon is egyre többen öltenek jelmezt október 31-én, ami sokak véleményét megosztja. Vannak, akik egyáltalán nem helyeslik azt, hogy átvesszük az amerikai ünnepet. Kovács Mészáros Angéla: „Nem szeretem, úgy gondolom, hogy ez egy amerikai dolog és erre a közösségre nem jellemző.” Többen úgy gondolják, hogy a Halloween nagyon jó kikapcsolódási lehetőség és feldobja az unalmas hétköznapokat. Prágai Tímea: „Nagyon érdekes új szokás, érdekes, hogy a fiatalok beöltöznek és kimaszkolva mennek el bulizni, egy kicsit elfelejtjük a hétköznapok monotonitását és vidámságot csalunk az életünkbe.” Dalos Eta: „Különösen a fiatalok, gyerekek szeretik. Érdekesen azok a maszkok, amibe be vannak öltözve és mindig szebbek és szebbek. Én a tévében szoktam látni őket, néha meg ijedek meg nevetem őket.” A gyerekek várják, hogy töklámpást faraghassanak és ijesztő jelmezt ölthessenek. Aleksandar Kolarkov: „A tökökbe valamilyen ijesztő arcokat faragunk, így készülünk. Ha jönnek gyerekek és becsengetnek, akkor édességet adunk nekik.”



Az évek során a töklámpás a Halloween egyik szimbólumává vált. Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lanter nevű részeges kovácsról kapta, aki halála után a töklámpás fényénél keresi a megnyugvást. Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep ma már a gyerekek szórakozásáról szól. Andrej Kunkin, könyvtáros, Városi Könyvtár Amerikai Kuckó: „Ez egy ilyen ünnep, hogy a gyerekek félelmetesek szeretnének lenni. Például lányok jobban szeretnek hercegnőnek öltözni, a fiúk pedig inkább szellem és ördög jelmezt öltenek magukra.” Az egész angolszász világban a Halloween a gyerekek ünnepe is. Sokan jelmezbe öltözve régi, babonás szokások felelevenítésével, bűvészkedéssel és társasjátékokkal múlatják az időt.
tök
Halloween
álarc

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.