Ugrás a tartalomra

Törökkanizsán is vödörrel locsolkodtak (videó)

2017.04.17
09:32
Törökkanizsán hatodik alkalommal szervezett hagyományos, vödrös locsolkodást a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete és a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület
Törökkanizsán hatodik alkalommal szervezett hagyományos, vödrös locsolkodást a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete és a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Az esemény délelőtt fél tízkor kezdődött. A fiákereken, lovas kocsikon zeneszóval vonuló, népviseletbe öltözött legények az aránylag alacsony hőmérsékletre való tekintettel langyos vízzel locsolták meg a helybeli lányokat, asszonyokat. Balaton Réka, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptáncosa már nagyon várta a locsolkodókat. „Nekem ez nagyon tetszik, tisztelem is, hogy újra tudták éleszteni és hogy itt is ez a hagyomány megmaradt.” A Szulomár családhoz is ellátogattak a locsolkodók. Miután Nórát meglocsolták, az anyukától, Szulomár Andreától megtudtuk, hogy az ő lánykorában csak kölnivel vagy parfümmel locsolkodtak, ezért neki különösen tetszik a vödrös locsolkodás. „Nagyon szép. Tavaly is voltak, és nem hideg vízzel locsolnak, nem kell megijedni, langyos vízzel locsolnak, és nekem nagyon tetszik, a lányok is várják, örülnek neki.”



A néphagyományok megőrzésének a törökkanizsai magyarság nagy fontosságot tulajdonít. Újhelyi Nándor, törökkanizsai elnök, VMSZ: „Ragaszkodunk a gyökerekhez, hiszen ez a rendezvény is azért jött létre, hogy minél jobban rámutasson arra, milyen fontos a hagyományok tisztelése, azoknak a továbbadása, illetve ahogyan mondtam, a 21. század elején ragaszkodni kell a gyökerekhez.” A jó hangulatú eseményen a locsolkodóknak nemcsak piros tojással, étellel és itallal, hanem olykor még virággal is kedveskedtek a vendéglátók, amelyet a fiúk kalapjuk mellé tűztek. A törökkanizsai legények mintegy húsz helyszínre látogattak el.
Törökkanizsa
locsolkodás

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.