Ugrás a tartalomra

Reagálások az Alkotmánybíróság döntésére

2012.07.15
20:30
Néhány nappal ezelőtt nagy port kavart a szerbiai Alkotmánybíróság döntése, miután megvizsgálta a Vajdaság hatásköreiről szóló törvény rendelkezéseinek alkotmányosságát
Néhány nappal ezelőtt nagy port kavart a szerbiai Alkotmánybíróság döntése, miután megvizsgálta a Vajdaság hatásköreiről szóló törvény rendelkezéseinek alkotmányosságát. A szerv szerint a törvénynek összesen 22 rendelkezése alkotmányellenes. A szabadkaiakat arról kérdeztük, mi a véleményük Vajdaság autonómiájáról. httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&list=HL1342376980&v=RK1J6x3YmhA A politikusok véleménye is eltér Vajdaság autonómiáját illetően. Bojan Pajtić tartományi kormányfő szerint politikai, nem pedig jogi lépésről van szó. Elmondta, az sem véletlen, hogy a döntést a kormányválasztás napján tették közzé, ugyanis így akarták meghiúsítani a vajdasági kormány hivatalba lépését. Pásztor István házelnök az Alkotmánybíróság döntését autonómiaellenesnek tartja. Vajdaság számára elfogadhatatlan, hogy nem lehet brüsszeli irodája, miközben több szerbiai város már rendelkezik ottani képviselettel. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke azt állítja, hogy az Alkotmánybíróság jellemzően akkor látott munkához, amikor a nacionalista Tomislav Nikolićot elnökké választották. Jovan Komsić újvidék elemző szerint ezekkel a változtatásokkal elvitatják a Vajdaság sok évszázados történelmét, hagyományait és önazonosságát. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az Alkotmánybíróság nagyon szigorúan értelmezte az alaptörvényt. A centralizáció, nem pedig a decentralizáció javára döntött. A MNT hatáskörei nem csorbulnak, ezekre ugyanis más törvények vonatkoznak, nem azok amelyeket most megsemmisítettek. Slavica Đukić Dejanović, a Szerbiai Szocialista Párt alelnöke további tárgyalásokat helyezett kilátásba Vajdasag autonomiájáról. A politikus azt mondta, a szerbiai parlament dönt majd a tartomány státuszáról
Szabadka
Alkotmánybíróság
körkérdés

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.