Ugrás a tartalomra

Kevés a magyar a tartományi intézményekben

2012.10.04
17:20
A vajdasági közigazgatás módosításáról, valamint a nagyberuházásokról tárgyaltak a tartományi parlament mai ülésén
A vajdasági közigazgatás módosításáról, valamint a nagyberuházásokról tárgyaltak a tartományi parlament mai ülésén. A főbb napirendi pontok között szerepelt továbbá a tartományi ombudsman 2011-es évi jelentése is. A társadalmunkról nyújt kórképet a tartományi ombudsman múlt évi jelentése – mondta Egeresi Sándor. A VMSZ tartományi frakcióvezetője szerint az egyik legnagyobb tekintélyű tartományi intézmény jelentésében azokkal a problémákkal foglalkozott, amelyek közvetlenül érintik az itt élőket. Az ombudsman megfogalmazta a bírálatot a közigazgatási szervek felé. „A tartományi szervekben tavaly 1328 foglalkoztatott volt, ennek a nemzetiségi összetétele például: 87 vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami 6,55 százalékot tesz ki. Ha figyelembe vesszük Vajdaság nemzetiségi összetételét a 2002-es adatok szerint – a tavalyi népszámlálási adatok még nem ismeretesek – 14,28 százalék a magyar, tehát alulreprezentált a vajdasági magyar közösség” – fogalmazott Egeresi Sándor. Az ülésen szó volt a tartományi nagyberuházások kidolgozásáról is. Igor Mirović, a tartományi parlament haladó párti elnökhelyettese az ülés előtt elmondta: csakis összefogással valósulhatnak meg a tartományi beruházások. Ez a Szerb Haladó Párt álláspontja is – tette hozzá.



„Fontos az együttműködés a köztársasági szervekkel. Egy nagy projekt például az öntözőberendezés kialakítása egész Vajdaságban, a Nagybecskereket és Šabacot összekötő autóút kiépítése, valamint az energetikai objektumok felállítása.” A tartományi parlament ülésén az Európai Ügyekkel Foglalkozó Alap múlt évi jelentését is megvitatták a képviselők.
Egeresi Sándor
vajdasági parlament
ombudsman-jelentése

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.