Ugrás a tartalomra

Nehéz feladatok várnak az új összetételű képviselőházra (videó)

2016.06.03
17:58
A lehetséges kormánykoalícióról, az ellenzéki vagy hatalmi politizálásról, valamint a leendő tervekről nyilatkoztak a parlamenti képviselők az első ülést követően
A lehetséges kormánykoalícióról, az ellenzéki vagy hatalmi politizálásról, valamint a leendő tervekről nyilatkoztak a parlamenti képviselők az első ülést követően. A köztársasági parlament pénteken választja meg a házelnököt, valamint a frakciók is megalakultak. A Szerb Haladó Párt a következő négy évben a gazdasági kérdésekre szeretné helyezni a hangsúlyt, emellett kiemelt helyet kap az európai integráció is, ennek érdekében számos törvényt kell elfogadni vagy módosítani. A Vajdasági Magyar Szövetség négy képviselője jutott be a törvényhozásba, így együttműködést kötöttek az albán Demokratikus Cselekvés Pártja képviselőjével, hogy frakciót alakíthassanak. A frakcióvezető Pásztor Bálint lett. Pásztor Bálint, frakcióvezető, VMSZ-DCsP: „Ez volt a legelvszerűbb, mert az albán közösség pártja úgy döntött 26 év ellenzéki parlamenti élet után, hogy 26 év után a kormányzati többség részévé szeretne válni, így azt gondolom, hogy az eseteknek a 95 százalékában azonos állásponton lesz a frakciónak mind az öt tagja, és ez megkönnyíti az együttműködést.” A Szerbiai Szocialista Párt várja a jövő heti koalíciós tárgyalásokat, és aktív parlamenti szerepvállalásra készül. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője kijelentette, pártja kizárólag abban az esetben lenne a kormánykoalíció része, ha Aleksandar Vučić lemondana az európai integrációról, és az Oroszországgal való integrációt tűzné ki célul. Mivel ez nem fog megtörténni, a radikálisok ellenzékből fognak politizálni – fogalmazott Vojislav Šešelj. A Szerb Radikális Párt frakcióvezetője elmondta:  „Ebben a mandátumban mi dühös ellenzék leszünk, élesen és radikálisan kritizálunk majd minden törvénytervezetet. Természetesen a bírálatunkat nem a kritika kedvéért fogalmazzuk meg, készek vagyunk támogatni azt, ami a nép és az állam érdekében áll, ám készek vagyunk arra is, hogy érvekkel alátámasztva óvjuk a népi és nemzeti érdekeket a hatalom önkényétől.”



  A Szerbiai Demokrata Párt vezetője, Sanda Rašković-Ivić kijelentette, nem vesz részt a kormánykoalíciós tárgyalásokon, és már Maja Gojković házelnök kinevezését sem támogatta. Sanda Rašković-Ivić, frakcióvezető, SzDP: „A frakciónk már a választási kampány során és most is a politika megváltoztatása mellett állt ki, ugyanakkor azoknak az embereknek a leváltása mellett is, akik ezt a politikát képviselik.” Szintén nem vesz részt a koalíciós tárgyalásokon a Demokrata Párt, ők ugyanis semmiképpen sem akarnak a kormány része lenni – jelentette ki Bojan Pajtić frakcióvezető. A DP frakcióvezetője hozzátette: „A Demokrata Párt hangsúlyozottan ellenzéki párt lesz. Telefonon beszéltem erről Aleksandar Vučićtyal, nem veszünk részt a jövő héten kezdődő tárgyalásokon, mert nem látjuk értelmét annak, hogy a kormányról beszéljünk.” Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke szerint viszont nem politikai állásfoglalás, hanem politikai kultúra kérdése, hogy valaki elfogadja-e a kormánykoalíciós tárgyalásokat, ezért pártja részt vesz a megbeszéléseken. Čedomir Jovanović, elnök, LDP: „Teljesen bizonyos, hogy olyan kormányunk kell, hogy legyen, amely képes arra, hogy megoldja, nem pedig folyamatosan termelje a problémákat.” A Liberális Demokrata Párt a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával és a Szociáldemokrata Párttal koalícióban jutott be a parlamentbe, ugyanakkor nem együtt, hanem külön-külön alakít frakciót a 13 parlamentbe jutott képviselő. A Szociáldemokrata Pártnak önálló frakciója lesz öt képviselővel, míg a VSZL a szlovák kisebbségi Zöld Párt képviselőjével, a liberálisok pedig a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt két képviselőjével alakítanak képviselőcsoportot.
szerbiai parlament
Čedomir Jovanović
Sanda Raskovic-Ivic

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.