Ugrás a tartalomra

Napirenden a tartományi költségvetés (videó)

2016.12.20
16:05
A tartományi parlament elfogadta a 2017-es évre szóló költségvetést
A tartományi parlament elfogadta a 2017-es évre szóló költségvetést. A mai ülésen 3 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A költségvetés mellett szó volt még a tartomány foglalkoztatási politikájáról és a képviselőház jogvédelmi kérdésekre vonatkozó döntésének módosításáról is. A 2017-es költségvetés tekintetében a tartományi kormánypártok elsősorban azt emelik ki, hogy az 10 százalékkal nagyobb az előző évi költségvetésnél. Elhangzott, a köztársasági büdzséből származó eszközökkel együtt a szerbiai költségvetésnek 7,3 százalékát teszi ki, ami meghaladja a törvény által előírt minimumot. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: "Én nagyon elégedett vagyok a költségvetés nyújtotta pénzügyi kerettel, ami 63,6 milliárd dinár, de úgyszintén fontos a köztársasági parlamentben elhangzott bejelentés a köztársasági kormányfő részéről. Eszerint beszélgetni fogunk a tartomány pénzeléséről szóló törvényről, amellyel egy több éves, kiszámítható modellt kapunk, ami lehetővé teszi a gazdasági fejlődést az olyan befektetések tekintetében is, amelyeket nem egyik évről a másikra, hanem tartósan kell tervezni." Az ellenzék ugyanakkor nem tartja reálisnak a jövő évi költségvetést. Nenad Borović, a Demokrata Párt tartományi képviselője: "A bevételi oldal mind a gazdaság, mind a polgárok képességeinek irreális meghatározásán alapul, hiszen több mint egy milliárd dinár bevételt terveznek a személyi jövedelemadóból és a nyereségadóból befolyó összegekből. Szerintem a vajdasági gazdaság és a polgárok sem képesek ezt megvalósítani." A VMSZ támogatja a költségvetés javaslatát, hiszen véleményük szerint fontos projektek valósulnak meg a költségvetésben előirányzott eszközöknek köszönhetően. Pelt Ilona, a VMSZ tartományi parlamenti képviselője: "Jelentős, ami transzfer eszközként jelenik meg. Ezek olyan beruházások a transzfer eszközökön túl, mivel el kell mondani, hogy a költségvetés 60 százalékát a transzfer eszközök teszik ki, ezen túl jóvá van hagyva a köztársasági költségvetésből olyan projektek, amelyek itt fognak megvalósulni Vajdaság területén, és ilyen tekintetben ki kell emelni a Szabadkánál lévő y-elágazást, ami 300 millió dinárról szól."



A vajdasági kormány pénzügyi titkára kiemelte, a közadósság átütemezésével mintegy 1,1 milliárd dinárt tudtak megtakarítani. A tartományi kormány hozzátette továbbá, hogy Vajdaságnak szolidaritást kell vállalnia az ország egészével, hiszen nagy erőfeszítések árán tudják csak megvalósítani a pénzügyi konszolidációt.
tartomány
Vajdaság
parlament
ülés
költségvetés

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.