Ugrás a tartalomra

Autósok figyelem: elkezdődött a tanév!

2012.09.15
15:12
Elkezdődött a tanév
Elkezdődött a tanév. Az iskolák környékén megjelentek a kisdiákok, akik a nyári szabadság után még gyakran figyelmetlenül közlekednek. Az autósok is hajlamosak megfeledkezni arról, hogy az iskolák környékén szeptembertől ismét fokozottan kell figyelniük. A rendőrség a kisdiákok érdekében igyekszik minél jobban betartatni az évek óta szigorúbbá váló szabályokat. 120 ezer dinár: legsúlyosabb esetben akár ekkora bírság is kiszabható, ha valaki egy iskolaépület környékén a megengedett 30-as sebesség kétszeresét eléri. Szeptember eleje óta a közlekedési rendőrök fokozottan ügyelnek a gyerekere az iskolák környékén, illetve külön órákon oktatják őket a szabályok betartására.



Kovács József, a szabadkai közlekedési rendőrfőnökhelyettes elmondta, az idősebb diákokkal közös akciót is szoktak szervezni, ahol szabálytalankodó autóst a rendőr kitereli az út mellé: „a gyerekek úgy büntetik meg a közlekedőt, hogy ha például nem használta az övet, akkor adnak neki egy citromot. Abba bele kell harapnia, hogy érezze a citrom keserű ízét.” Kovács József tapasztalata szerint az iskolai oktatás miatt a gyerekek gyakran jobban ismerik a közlekedési szabályokat, mint szüleik. A felnőttek több fontos szabályt nem ismernek, például azt, hogy 12 év alatti gyermeket nem szabad motorbiciklin szállítani, és azt, hogy nem kerékpározhat felügyelet nélkül. Ezen kívül sokan elhanyagolják az autóban a hátsó biztonsági öv használatát: „több olyan baleset volt, amikor a gyerekek nehéz vagy könnyebb testi sérüléseket szenvedtek. Az adatelemezés azt mutatta ki, hogy a gyerekek a hátsó ülésen nem kötik be magukat, és emiatt több sérülést szenvednek.” A rendőrtiszt szerint a szigorodó szabályok ellenére a közlekedési morál tovább romlott az elmúlt években. A gépkocsinkat a legtöbbször lelassítjuk lakott területen kívül, ha egy állat fut az autó elé, ugyanakkor lakott területen gyakran az emberekre sem vigyázunk.
közlekedés
tanév

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.