Ugrás a tartalomra

Kisebbségi jogokról az Európa Kollégiumban (videó)

2016.03.04
05:50
Miért fontosak a kisebbségi jogok? Milyen előnyökkel jár, ha ismerjük őket? Egyebek mellett ezekre kérdésekre kaptak választ az Európa Kollégium lakói
Miért fontosak a kisebbségi jogok? Milyen előnyökkel jár, ha ismerjük őket? Egyebek mellett ezekre kérdésekre kaptak választ az Európa Kollégium lakói. Az újvidéki diákotthonban Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár tartott szakelőadást. A kisebbségi jogok érvényesítése Vajdaságban címmel hallhattak előadást a kollégisták. Elhangzott, a fiataloknak ismerniük kell a jogainkat, és ez fokozottan érvényes a jövő vajdasági magyar értelmiségére. A hangsúly mégis a gyakorlaton, jogaink érvényesítésén van – tette hozzá Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi - nemzeti közösségi titkár. "Maguk a jogok adottak, papíron, a jogszabályokban, úgy-ahogy pontosan, habár erre is szükség van, hogy részletezve legyenek a jogszabályok, minél konkrétabb módon előírják ezeket, de mindez semmit sem ér, ha nem érvényesítjük őket." Az ismertetőben szó esett a vajdasági magyarság demográfiai helyzetéről, a népességfogyásról, az elvándorlás okairól. Az előadás a szakkollégiumi képzés része, a résztvevő hallgatók az előadások mellett több intézményben is látogatást tettek. Danyi Zsuzsanna nevelőtanár: "Nagyon nagy az érdeklődés, például tegnap a Forum nyomdában tettek látogatást. Nemcsak azok a kollégisták látogatták meg a nyomdát, akik ezzel foglalkoznak, hanem a többiek is, például orvostanhallgatók, akiknek nem ez lesz a munkájuk."



A szakkollégiumi képzések márciusban is folytatódnak az Európa Kollégiumban. A nevelőtanárok szerint a több tudományos területet lefedő programok másik hatalmas előnye a csapatépítés.    

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.