Ugrás a tartalomra

Emlékbizottság létrehozását kezdeményeznék Magyarkanizsán (videó)

2016.11.02
17:00
Magyarkanizsán harangszóval és a Cifraszűr Vegyeskórus előadásában a nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való ma délutáni megemlékezés
Magyarkanizsán harangszóval és a Cifraszűr Vegyeskórus előadásában a nemzeti himnusszal vette kezdetét az 1944-es ártatlan magyar áldozatokra való ma délutáni megemlékezés. A katolikus temetőben lévő emlékhely megkoszorúzása után az első világháborús áldozatok sírkertjében álló közös keresztnél is elhelyezték a kegyelet virágait. A katolikus temetőben lévő emlékhelynél a hetvenkét évvel ezelőtt ítélet nélkül kivégzett magyarkanizsai magyarok hozzátartozói mellett megjelentek a község és szélesebb közösségünk közéleti személyiségei is.



Zapletán Géza esperes-plébános egyházi szertartását követően az 1944-es magyar áldozatok tiszteletére elsőként Plank Zoltán, Magyarország szabadkai konzulja mondott beszédet. „Ők is hozzátartozók voltak. Valakiknek a hozzátartozói voltak, hiányuk ma is fáj a hátramaradottaknak, gyermekeiknek, unokáiknak. Egy pusztító világégés áldozatai ők, ártatlan áldozatai, akiknek sok éven, évtizeden át nem adatott meg, hogy tisztességesen emlékezzenek meg róluk.” Forró Lajos történész, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékező beszédében kihangsúlyozta, hogy tisztességes kegyeletadás nélkül nem lehet beszélni megbékélésről, noha kétségtelenül elindult valami a szerb–magyar megbékélés irányában, sikeréhez viszont elengedhetetlen a téma tudományos megközelítése. „Létre kellene hozni egy bizottságot Kanizsán is. A csúrogi események nyomdokain, a csúrogi kegyeletállítás után itt lehetne Kanizsán, a községben egy olyan folyamat, amivel megindítanánk áldozataink tisztességes eltemetését. A másik fontos egy ilyen bizottság számára, hogy tudományos szinten rendbe tegyük a dolgokat, és tudományos diszkurzusokat folytassunk mind szerb történészekkel, zsidókkal és magyarokkal, hiszen mindannyiunkkal történtek kegyetlenkedések a II. világháború idején.” A beszédeket követően a megjelentek az emlékhelyen elhelyezték koszorúikat, majd a Szózat elhangzása után virágot tettek az első világháborús sírkert áldozatainak közös keresztjéhez is.

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.