Ugrás a tartalomra

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének első disznótoros rendezvénye (videó)

2016.11.19
05:38
Szalmával való pörkölés, orjára szedés, hurka, kolbász, szalonna és vidám hangulat jellemezte a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének első disznótoros rendezvényét
Szalmával való pörkölés, orjára szedés, hurka, kolbász, szalonna és vidám hangulat jellemezte a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének első disznótoros rendezvényét. Három 120 kilogrammos sertést dolgoztak fel a délelőtt folyamán a helyi labdarúgó pályánál. A rendezvény célja a hagyományápolás és a közösségépítés mellett a helyi legnépesebb nagycsaládok megsegítése volt. A hagyományos szalmával való pörkölést mutatták be a gyerekeknek, akik aktívan részt vettek a sertések tisztításában és a bontásban is. A böllérek orjára szedték szét a sertéseket. Kanyó István: „A pörkölés szalmával történt, utána pedig lent a földön szedték szét, tehát nem felhúzták, hanem ugyanúgy mint régen is lent a földön lett szétszedve, a disznók orjára lettek szétszedve, ami azt jelenti, hogy a gerinc mellett le lett vágva és a gerinc kivéve.” Az üstben a belsőségek főnek, amelyből a kásás, a májas, illetve a húsos hurka is készül valamint a disznósajt. Az asszonyok is kivették részüket a munkából, a konyhában sürögtek-forogtak, finomságokat készítettek. Zeneszó mellett a kolbász is elkészült. Sokan kilátogattak a rendezvényre megkóstolni a reggelit és az ebédet. Kerepes Árpád, elnök, Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete: „A hagyományápoláson kívül és a közösségépítésen kívül ennek a rendezvénynek van egy nagyon fontos része a humánusság, ami abban rejlik, hogy ezt a meglévő húsokat, ami megmarad, ami nem lesz ma elfogyasztva, azokat a nagy létszámú nagycsaládosoknak szétosztjuk.”



A gyerekek a régi disznótorok hangulatát idézték fel kántálással, melyért jutalmul kolbászt kaptak.
Kishegyes
disznótor
nagycsalád

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.