Ugrás a tartalomra

Szabadka: Még nincs karácsonyi vásárlási láz (videó)

2016.12.04
14:21
2019.11.27
11:29
Még nem uralkodott el a szabadkaiakon a karácsonyi láz advent második vasárnapján
Még nem uralkodott el a szabadkaiakon a karácsonyi láz advent második vasárnapján. Ennek ellenére a tejpiacon már sok karácsonyfadíszt, csokimikulást és szaloncukrot lehet látni. Vidáman mosolyog egy mikulásfigura a szabadkai tejpiac egyik standján. Vasárnap jó néhányan kilátogattak a piacra. A vásárlókat már most gazdag választék várta ünnepi koszorúkból, mikulásvirágból és különböző édességekből. Már csak három hét van karácsonyig, az eladók szerint azonban még nem igazán érezhető a megnövekedett vásárlóerő. Berkes Róbert, piaci árus: „Ez évről-évre rosszabb és rosszabb. Nincs olyan, hogy most nagy bevásárlási láz volna, vagy ilyesmi. Gyönge az egész.” Fodor Tibor, piaci árus: „Nagyon-nagyon lassan. Most a hideg egy kicsit problémás, de lassan már érződik azért. Többen. A hétvége az egy kicsit erősebb, hét közben, a hét eleje egy kicsit gyengébb.”



A vásárlók közül sokan még csak néhány dolgot vásároltak meg. A fenyő, a szaloncukor és a díszek csak az utolsó pillanatokban kerülnek az otthonokba. Anišić Erzsébet: „Még nincs direkt dolog. Ez ilyen villámszerűen fog menni, gyors bevásárlás, ennyi.” Lukács Lilla: „Az ajándékok bevásárlása, illetve beszerzése már folyamatban van, amit még nem vettem meg, nagyon gondolkodom azon, hogy kinek mit is ajándékozzak. A fa földíszítése nálunk karácsonykor, illetve szenteste szokott megtörténni, úgyhogy azt még nem díszítettük föl, illetve a karácsonyi menü összehozása is fejben már készülődik.” fenyo-2 Az ajándékok mellett a legtöbbet talán a fenyőre költünk. Karácsonyfánk mérettől függően 500, de akár még 2000 dinárba is kerülhet. A szaloncukrot átlagosan 300-350-ért tudjuk megvásárolni, a babot pedig 400-ért. A bejgli ára mérettől függően 400 és 450 dinár között mozog. buza
piac
vásárlás
karácsony
díszek
fenyő
szaloncukor
bejgli
advent

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.