Ugrás a tartalomra

A nők társadalmi helyzetéről tanácskoztak Újvidéken (videó)

2017.03.31
18:08
Bátran álljanak ki magukért és harcoljanak a jogaikért - erre biztatták a fiatal egyetemista lányokat ma Újvidéken
Bátran álljanak ki magukért és harcoljanak a jogaikért - erre biztatták a fiatal egyetemista lányokat ma Újvidéken. A városban egy konferenciát szerveztek, amelyen a nők társadalmi helyzetét vitatták meg. Az eseményt a Duna Régió Stratégia kukatóközpontja és az újvidéki Bölcsészettudományi Kar közösen szervezte.        A több mint hatvan éve megalakult Újvidéki Egyetemen eddig mindössze háromszor töltötte be nő a rektori posztot. A nők foglalkoztatása az intézmény tizennégy kihelyezett karán belül sem sokban különbözik. Ivana Živančević Sekeruš, dékán, Bölcsészettudományi Kar, Újvidéki Egyetem: „Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon, amelynek létezése még az Újvidéki Egyetem megalakulásánál is korábbra nyúlik vissza, tehát több mint 60 év leforgása alatt én vagyok a harmadik nő, aki dékáni posztot tölt be. Ennek a ténynek is van egy üzenete. Ezekkel az adatokkal járulok hozzá a nők helyzetének megvitatásához, hogy mennyire lehetnek vezetői posztban.”



Dijana Milović, a Tartományi Nemek Közötti Egyenlőség Intézetének igazgatója szerint a nők helyzete Szerbiában még mindig sokkal jobb, mint a legtöbb európai országban. „Németországban például, amely az egyik legfejlettebb országnak számít az EU-ban, a különbség a nők és a férfiak fizetései között 21 százalék. Szerbiában ez a szám sokkal kisebb, mindössze 12 százalék. Tehát ezen a téren is jobb a helyzet nálunk.” A konferencia résztvevői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy az elmúlt évtizedekben nagy előrelépések történtek a nők társadalmi helyzetét érintően, számos területen azonban továbbra is folytatni kell a küzdelmet.
nők
Társadalom
Újvidéki Egyetem
Újvidék
Duna Régió Stratégia

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.