Ugrás a tartalomra

Ma van a nemzeti összetartozás napja (videó)

2017.06.04
10:30
Ma van a Nemzeti összetartozás napja
Ma van a Nemzeti összetartozás napja. Kilencvenhét éve, azaz 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot. A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a mai napot a nemzeti összetartozás napjává. Az emléknap alkalmából Magyarország-szerte és határon túl is tartanak megemlékezéseket. Ma a budapesti Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonták Magyarország lobogóját, az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök is. Díszegység fogadta Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét, aki a nemzeti összetartozás napján részt vett az ünnepélyes zászlófelvonáson Budapesten a Parlament előtt a Kossuth Lajos téren. A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az ünnepi ceremónián - mások mellett jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök és Simicskó István honvédelmi miniszter is. Az eseményen közreműködött a Magyar Honvédség központi zenekara és a Nemzeti Lovas Díszegység. A trianoni békediktátum kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország Horvátország nélküli területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.  (fotó: MTVA)



nemzeti összetartozás napja
Budapest
zászlófelvonás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.