Ugrás a tartalomra

Mintegy hétezer migráns tartózkodik Szerbiában (videó)

2017.06.08
17:35
Egyre több migráns szeretne visszatérni a származása szerinti országba, miután a magyar hatóságok elutasítják menekültügyi kérelmüket, illegálisan nem tudnak átjutni a határon, Szerbiában pedig nem kívánnak letelepedni - ezt mondta Nenad Ivanišević
Egyre több migráns szeretne visszatérni a származása szerinti országba, miután a magyar hatóságok elutasítják menekültügyi kérelmüket, illegálisan nem tudnak átjutni a határon, Szerbiában pedig nem kívánnak letelepedni - ezt mondta Nenad Ivanišević. A szerb szociálpolitikai államtitkár a zombori ideiglenes befogadóközpontban tett látogatást, ahol megismerkedett az ott tartózkodó bevándorlók életkörülményeivel és el is beszélgetett a menekültekkel. A zombori ideiglenes befogadóközpontot a tavalyi év végén nyitották meg. 395 fő elhelyezésére alkalmas. Jelenleg 363-an tartózkodnak itt. Mivel nyitott befogadóközpontról van szó, szabadon jöhetnek-mehetnek ide és innen a migránsok. Legutóbb 120-at szállítottak ide Obrenovacról és Belgrádból, két nap elteltével közülük csak tizenöten maradtak itt, de helyettük naponta érkeznek újak. Főképp pakisztániak tartózkodnak a zombori befogadóközpontban. Ramadán van, ilyenkor napkeltétől napnyugtáig sem ételt, sem italt nem vesznek magukhoz. Egyikük éppen imára szólította a többieket. Mindenki abban bízik, hogy előbb-utóbb eljut az EU-ba. „Úgy gondolom, hogy túl sok ember érkezik ide. Egy európai országba szeretnék eljutni, hogy beadhassam a menedékkérelmet. Itt is próbálkoznék, azonban a jogszabályok miatt két évig is tarthat, hogy választ kapjak, ez az oka annak, hogy miért nem adok be itt menedékkérelmet. Ezért szeretnék a következő országban próbálkozni.”



A szociálpolitikai államtitkár elbeszélgetett egy fiatal pakisztáni lánnyal is. „Nincs már semmi problémánk, csak várakozunk a listán, hogy aztán Magyarországra jussunk.” Safet Resulbegović arab tolmács azt mondja, a legtöbben elégedettek az elhelyezéssel, de belefáradtak a várakozásba. „Legnagyobb fájdalmuk a magyar határ. Az, hogy mikor jutnak át, tekintettel arra, hogy napi szinten Magyarország határátkelőhelyenként öt embert enged át, tehát Horgosnál és Kelebiánál naponta tízen lépnek be. És ez a legnagyobb gond, hogy ezek az emberek már hosszabb ideje, kilenc hónapnál is régebben tartózkodnak Szerbiában, miközben várják a hivatalos eljárást, már több befogadóközpontban is jártak.” A szerb szociálpolitikai államtitkár kijelentette: egyelőre hétezer migráns rekedt Szerbiában. Nenad Ivanišević szerint a pakisztániaknak kevés az esélyük, hogy pozitív elbírálásban részesítse menekültügyi kérelmüket a magyar hatóság. Nenad Ivanišević, szociálpolitikai államtitkár, Szerbia: „A magyar kormány önállóan dönti el, kit fogad be és kit nem. Én nem tudhatom, hogy ezek az emberek kapnak-e menedékjogot. Az a gyakorlat, hogy főleg a szíriai és az iraki emberek kapnak menedékjogot, a pakisztániak nagy részének, azt mondhatom, hogy az EU kritériumai szerint sohasem fogják őket befogadni a nyugat-európai országok, nemcsak Magyarország, de más sem.” Az elmúlt két évben egymillió migráns haladt át Szerbián, közülük alig 1700-an kértek eddig Szerbiában menedékjogot, de egyikük sem akar itt letelepedni. Akiket a magyar hatóságok elutasítanak, azokat később Szerbia is vagy kitoloncolja, vagy önkéntesen visszatérnek a származásuk szerinti országba, ilyenekből egyre több van - tette hozzá az államtitkár. A Zombor környéki határ menti falvakban élők félnek. Egyre gyakrabban találkoznak olyan bevándorlókkal, akik este busszal jönnek. Regőce alig két kilométerre van a magyar határtól. Drobina Mónika, Regőce: „Néha voltak húszan, néha meg ötvenen. De mind férfiak, az utóbbi időben.” Rabata Tibor, Regőce: „Utoljára, amit én láttam itt, egy olyan 15-20 fős csoport, férfiak, fiatal férfiak hátizsákkal.” Az erdőben, bozótosokban bújnak meg és éjszaka próbálkoznak átjutni Magyarországra, miután nem sikerül nekik, visszamennek Zomborba.
Zombor
menekültek
Nenad Ivanišević
befogadóközpont

Most

20:56, Frissítve: 07:18

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.