Ugrás a tartalomra

Aratóverseny Szenttamáson (videó)

2017.06.24
14:54
Aratóversenyt szerveztek Szenttamáson
Aratóversenyt szerveztek Szenttamáson. A nagyszabású rendezvényre Vajdaságból 13 különböző településről érkeztek, zömében idősekből álló csapatok. A szépkorúak még jól emlékeznek a valamikori aratásokra és a munka menetére vagy annak nehézségeire. Az érdeklődők betekintést nyerhettek mindenbe, ami az aratással kapcsolatos. aratoverseny szenttamas 1 Szerény feltételek mellett alkudtak meg az aratócsoportok a versenyen, illetve az ünnepen. Tekintettel arra, hogy gyenge a hozam, a barátság jegyében levágták a növényt. aratoverseny szenttamas 2 A munkát a hagyományos aratóreggeli előzte meg. A munkához szükséges az energia, ezért házi jellegű ételeket fogyasztottak – mondta Raffai Katica, az adai csoport tagja. „Pirított tarhonyát hoztunk szalonnával, kovászos uborkát, főtt tojást, hajában főtt krumplit, a Mátyás termékei kecskesajt, a túró, ez egy szegényebb sorsú teríték lenne, de mi is becsempésztünk egy kis kolbászt, meg ehhez hasonlót.” aratoverseny szenttamas 3 A kasza suhogásának hangja jól ismert az idősebbek számára. A munka menete éppen a jól előkészített szerszámtól függ – mondta a törökfalusi Klebecskó Péter. „A kaszakiválasztás is nagyon fontos, hogy az a kasza minőséges legyen, az üllő, amin kalapáljuk, a kalapács, amivel kalapáljuk, az nagyon fontos, hogy milyen anyagból van, minőséges vagy nem minőséges, mert a kalapács, ha nem minőséges, nem bírja úgy kikalapálni, ahogy kell, akkor már nem is fog úgy, ahogy kellene.” aratoverseny szenttamas 5 A lekaszált búzát marokba szedték, és kazalba, azaz keresztbe tették. A legfelső kéve kalászai észak felé néznek, hogy a vihar ne kapja fel a kazalt. Szécsényi István, Szenttamás: „Ezzel a munkával meg lehetünk elégedve mindannyian, szép munkát csinált, bármelyik csoportot nézzük, kivétel nélkül, nem lehet mondani, hogy egyik szebb, mint a másik.” aratoverseny szenttamas 6 A rendezvényt a szenttamási Hagyományápolók Klubja szervezte. A tapasztalat szerint egyre kevesebb az aratócsoport, és a fiatalok sem érdeklődnek a régi szakma iránt. Forgács Ibolya, szervező, Szenttamás: „Bemutatjuk a hagyományainkat a fiataloknak, hogyan is arattak valamikor, mennyire nehéz munka, mennyi kitartás kell, és hogy meglássák a mai fiatalok, hogy ez a nehéz munka mellett milyen jókedvűek tudnak lenni az emberek, ami szerintem a mai világban nagyon hiányzik.”



Az aratóünnepséget közös ebéddel és mulatsággal zárták a szenttamási lóversenypályán.
aratóverseny
Szenttamás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.