Ugrás a tartalomra

Április végére elkészül a nagybecskereki víztisztító (videó)

2017.02.21
17:05
A nagybecskereki víztisztító építése a tervek szerint halad és április 28-ig elkészül
A nagybecskereki víztisztító építése a tervek szerint halad és április 28-ig elkészül. Remélhetőleg az év első felétől arzénmentes víz kerül a városi vízvezetékbe. Ezt Ivan Dević, a helyi vízművek igazgatója mondta a tegnap este tartott fórumon.A magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken. Aki teheti, palackozott vizet fogyaszt. Most úgy néz ki, hogy 13 év után megoldódik a bánáti város vízellátása. A beruházó egy olasz cég lesz. Ivan Dević, igazgató, Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat: „Senkinek nem érdeke, hogy akár egy dinárja is elvesszen, mert egy beruházást nem fejez be. Amint mondtam, elvárásaim szerint egy hónapon belül befejeződik a víztisztító felszerelése és elkészülnek az építési munkálatok, vagyis építészeti és gépészeti szempontból elkészül. Azt követően marad a berendezés működtetési paramétereinek a beállítása, ami két-három hetet vesz igénybe.”



vezetékes ivóvíz tisztaságának kérdése Szerbia uniós csatlakozása miatt került előtérbe. A víz minősége lényegében nem változott, hanem szigorúbb szabványok léptek életbe. A megengedett arzénmennyiség most tíz mikrogramm literenként. Živojin Đurin, a nagybecskereki vízművek laboratóriumának korábbi vezetője: „Nálunk az 80-90 mikrogramm. Egyes falvakban ez még nagyobb, és eléri a 120-130 mikrogrammot. Azonban sehol sem jegyeztek krónikus vagy akut betegséget, amelyet az arzén okozott volna.”Az önkormányzat szerint a városnak nem kerül egyetlen dinárjába sem a vízgyár építése. A kockázatot a beruházó vállalta. A fogyasztóknak csak az a kötelességük, hogy kifizessék a víz megtisztításának költségeit. Ez a jelen állás szerint 0,28 euró köbméterenként. Hangya István, Nagybecskerek: „Ami az árát illeti, nem tudom, hogy a kis fizetésekből tudjuk-e majd fizetni. Ígérgették, hogy nem lesz a megszabott árnál drágább, de hát abban kételkedem. Úgyhogy nem tudom. Reméljük, hogy jó lesz.”A vezetékes víz árát a helyi önkormányzat határozza meg. Egyelőre annyi biztos, hogy a jelenlegi köbméterenkénti 30 dinár mellé csatlakozik majd a 0,28 eurós víztisztítási díj is.
Nagybecskerek
víz
víztisztító

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.